Вежди Рашидов: Ако Македония не стане "добро дете", няма да я подкрепим

Костас Дзаварас и Вежди Рашидов

Ако Македония не стане "добро дете", няма да я подкрепим, заяви министърът на културата Вежди Рашидов след среща с гръцкия заместник-министър на културата Костас Дзаварас.

 

Двамата са стигнали до заключението, че "БЮРМ (Бивша югославска република Македония – бел. ред.) не е добро дете", съобщава електронното издание на гръцкия в. "Прото тема", цитирано от БТА.

 

Показателен е фактът, че по повод обявяването на 2013 г. за година на Кирил и Методий, Рашидов побърза да изкаже пред Дзаварас недоволството си от тактиката на Скопие, посочва изданието.

 

"Зачитаме автономията на другата държава, но ако Македония не стане "добро дете", няма да я подкрепим. Днес казват, че Кирил и Методий са техни, а утре може да кажат нещо друго", заяви Рашидов.

 

От своя страна Дзаварас подчерта, че защитата на културното наследство е опит за съхранение на историческата памет без фалшификации заради националистически и популистки изгоди.

 

"Никой няма правото да изопачава историческата памет без последствия", заяви гръцкият заместник-министър. "Всеки може да твърди каквото иска за себе си, но историческата истина е крайният съдник за това кой е, откъде идва и какво представлява", допълни той, посочва "Прото тема".

 

Вежди Рашидов и Костас Дзаварас са се договорили заедно да разработят програма за отбелязване през 2013 г. на 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, както и на 1000 години от смъртта на Цар Самуил през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани