Вежди Рашидов: Борисов има една вина - толерира свободата на словото

Шефът на медийната комисия плонжира пред Пеевски, за когото по-рано твърдеше, че е "боздуганът" на КТБ

Сн.: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов имал една "вина" и това е, че "толерира свободата на словото". До такъв извод стига председателят на медийната комисия в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов в интервю за вестник "24 часа".

Депутатът от ГЕРБ се впуска в размишления за медийната свобода у нас и защо страната ни е на последно място в цяла Европа по този критерий в класацията на "Репортери без граници". Според Рашидов проблемът с медийната свобода в България е добротата на премиера Борисов, поради което се развихрила една "шайка", "секта" от "умни и красиви".

"Неговото добро отношение даде възможност на едни хора да преминат границите, да развихрят слободията и да го нападнат", казва Рашидов.

Според него "тази група хора деформират медийното пространство, като отнемат правото на свободно слово на всеки, който още носи свободата на думите"

Рашидов разяснява още как "едни и същи хора, които, за да подронят авторитета на държавата, се появяват в най- важните за страната моменти, касаещи достойнството, авторитета и самочувствието на държавата "

По думите му тези хора са се превърнали в "секта", която имала "наглостта" по време на европредседателството да обвинява Борисов: "Тази група от познати хора се явява в такива моменти и излиза на улицата, за да създаде форма на дестабилизиране и унижение на българската страна. Тези хора във времето се превърнаха заради личните си финансови интереси в "секта", в група за натиск, особено по време на управление, в което пасиансът не им се подрежда".

"Точно тези, които с какви ли не външни финансирания деморализират, деформират медийното пространство, именно като отнемат правото на свободно слово на всеки, който все още носи свободата на думите, като все повече слугински изпълняваха поръчките на своите донори и скрити работодатели", продължава Рашидов.

"Шайката на един розовобузест олигарх с чужди пари и купени съвести проповядваха платен морал, като се обявяваха за "европейци", умни, красиви и недостижими "журналисти". А всички останали достойни журналисти?! А журналистите с безспорни качества и морал, които служат на професията си достойно - те какво? Те какви са? Те не са ли европейци? Благодарим за такъв тип морал. Най-малкото Прокопиевата агитка може да ни учи на морал", казва още шефът на парламентарната медийна комисия.

Интересно обстоятелство е, че точно преди 5 години бившият министър на културата изповядваше съвсем различно виждане. Тогава той изтъкна как всички вестници са се "продали" и единствените независими са онези, които с днешна дата обявява за "шайка".

"Останаха "Дневник", "Капитал", в. "Сега" - така останаха независими, но те ще ги задушат", а всички други са роби на "на един дебел, грозен, на 20 години милионер", коментира Рашидов през 2013 г. в неформален разговор с журналисти в кулоарите на парламента.

Тогава той остро напада медийния магнат от ДПС и обвини правителството на ГЕРБ, че го е оставило да трупа милиони заради медиен комфорт.

"Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя л....р, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха", споделя Вежди Рашидов в качеството си на опозиционен депутат, след като първият кабинет на Борисов вече е история и управлението е в ръцете на кабинета "Орешарски", издигнал Пеевски за шеф на ДАНС.

"Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, "да му е...". Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват", възмути се тогава Рашидов.

И обясни, че заради нуждата от медиен комфорт Борисов е направил голяма грешка при първото си правителство по отношение на КТБ: "Банката (КТБ - бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари", заяви Рашидов в същото откровение.

Година по-късно Рашидов отново продължава да изразява публичната си неприязън към Пеевски, заявявайки публично, че той е "дете, което купува цяла България", както и "едно милионерче, охранено, на 30 години, което ми гради образ".

И в двата случая повод за изблиците на Рашидов бяха публикации срещу него и семейството му в издания на Пеевски (по онова време официално все още се водеха на майка му Ирена Кръстева -бел.ред.).

Политикът от ГЕРБ остава на същите позиции и през юни 2014 г., когато обявява: "Ахмед Доган е собственик на държавата, Делян Пеевски е изпълнителният директор, а Цветан Василев е банкерът на България" .

В разгара на публичния конфликт между Цветан Василев и Делян Пеевски, допринесъл за фалита на КТБ, Вежди Рашидов разяснява проблемът между двамата лежи в "една тръба", визирайки проекта "Южен поток".

"Въпросът е не кой на кой дължи, а кой иска да прибере парите от газопровода -оттам изпълнителят иска да източи 2 млрд. лева", казва Рашидов, имайки предвид избраните фирми, сред които такива свързвани с Пеевски, да строят "Южен поток" на българска територия.

Позицията на политика от ГЕРБ обаче "еволюира" и в началото на настоящата година издателят и депутат от ДПС вече бе далеч по-приемлив за него. "Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето лице и като плашило", каза Рашидов в средата на февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?