Вежди Рашидов като руски академик

Вежди Рашидов като руски академик

Българският министър на културата Вежди Рашидов стана руски академик в неделя, след като бе удостоен със званието от Международната академия за изкуство и култура.

Събитието бе отразено от българските държавни медии в неделя, а със специално съобщение пресслужбата на министерството информира, че "церемонията бе в Специалната патриаршеска зала на храма "Христос Спасител” в руската столица".

Вежди Рашидов е получил тога с шапка, диплом и академичен орден с лента.

На тържеството са присъствали ръководството на Международната академия за изкуство и култура, представители на Руската художествена академия и на творческите съюзи в Москва (не се посочват имена). Бил е и българският посланик в Москва Пламен Грозданов.

В речта си при получаването на наградата Рашидов е казал: "За мен е голяма чест удостояването ми със званието академик на Международната академия за изкуство и култура в Москва. Приемам това високо отличие в Русия – държавата, дала едни от най-значимите учени, писатели, поети - като оценка и признание за творчеството ми и не крия, че се вълнувам".

От министерството припомнят, че това не е първата руска награда на министър Рашидов. През юни 2009 г. Вежди Рашидов получи Голямата награда в областта на скулптурата "Вера” на Московския международен фестивал на изкуствата "Традиции и съвременност”.

Споделяне

Още от България