Вежди Рашидов награди Петър Диков за приноса му към културата и духовността

Отличените творци по случай 24 май

Предишният главен архитект на София Петър Диков е получил най-високото отличие на Министерството на културата – "Златен век", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

С огърлие са били отличени още писателят Георги Данаилов, композиторът Митко Щерев, режисьорът и директор на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос, и поетът Иван Цанев.

Те са отличени за приноса им в развитието на българската култура и духовност. Наградите им бяха връчени по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Преди седмица министър Рашидов отличи със същата награда и руския режисьор, сценарист и актьор Никита Михалков.

"Културата, здравеопазването и образованието бяха приоритет в работата ми, докато бях главен архитект на София", е казал арх. Диков на награждаването. Той съобщи, че по европейски проекти ще бъдат обновени Столичният куклен театър и театър "София".

Министър Рашидов му е благодарил специално за подкрепата за археологическите проекти на Министерство на културата, ремонта на театри, училища по изкуствата и сгради - паметници на културата.

Петър Диков беше ръководител на Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община в продължение на 10 години, до 9 февруари 2016 г. Напусна поста след силен обществен натиск по време на кампанията за местните избори през 2015 г.

При встъпването си в длъжност новият главен архитект на София Здравко Здравков обеща промяна в начина на провеждане на публичните обсъждания на общинските проекти и устройствените планове.

Писателят Георги Данаилов е посветил наградата си "Златен век" - огърлие, на своя приятел поета Борис Христов.

Отличеният поет Иван Цанев вместо реч каза най-краткото си стихотворение – "Водопад".

Режисьорът Кирякос Аргиропулос посвети наградата си на всички наши дейци на кукленото изкуство през годините, сред които той се чувства "капка в морето".

Композиторът Митко Щерев припомни, че в родния си Ямбол е преживял смяната на газената лампа с електрическата крушка, бил е осем години в дом за сираци, а сега сутрин сърфира в интернет с айпада си. Музикантът благодари на всички, с чиято подкрепа е стигнал до тази висока награда, и отбеляза, че най-ценното му отличие е от Съюза на филмовите дейци за стогодишнината на българското кино - филмов композитор на столетието. Щерев подари на Вежди Рашидов нов диск с една от любимите песни на министъра - "Молитва за дъжд".

Директорът на "София филм фест" Стефан Китанов е бил отличен с наградата "Златен век" – звезда. Останалите творци, които получиха това отличие са театроведът проф. Камелия Николова, илюзионистът Христо Каранджулов-Ирко, диригентът Теодора Павлович, специалистът по подводна археология Христина Ангелова, археологът проф. Валентин Плетньов, преподавателя от НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора Надя Тончева и Димитринка Иванова, преподавател в НУФИ в Котел.

Други 20 творци станаха лауерати на отличието "Златен век" - печат на Симеон Велики. Сред тя са пианистът Атанас Куртев, композиторът Михаил Пеков, актрисата Лина Ковачева, читалищни, музейни и библиотечни дейци, хореографи, археолози.

За високите си постижения с грамота бяха отличени 10 млади хора на изкуството и културата, между които актрисата Алиса Атанасова, режисьорът Крис Шарков, пианистката Лили Богданова, цирковата актриса Кристина Костова, реставраторът Александър Вътов.

Оперният певец Атанас Младенов благодари за наградата и призова младите хора да си купуват повече билети за опера, тъй като, по думите му, това е най-добрият начин да бъде подкрепено живото музикално изкуство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?