Вежди Рашидов напомни на водещ от БНТ, че държавата му плаща заплатата

Вежди Рашидов, сн: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов "посъветва" водещия на "Денят започва с култура" Георги Ангелов да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплатата. Отделно Рашидов защити "приятеля" си Илия Павлов, който не бил крадец.

Всичко това бе оформено като право на отговор на министъра по повод дискусията от 30 юни, посветена на промените в Закона за културното наследство. Тогава в предаването се събраха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов. И тримата са остри критици на закона, който дава в ръцете на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия.

Много хора, ангажирани с опазването на културното ни наследство, се опасяват, че този закон ще доведе до масирано унищожение на паметници заради корупцията и занижения контрол в местната власт. Предаването отрази тези страхове.

Вежди Рашидов очевидно не е останал доволен от насоката на дискусията, както и от поведението на водещия Георги Ангелов. "Колкото до водещия, г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата", пише министърът.

Той казва още: "От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов", се казва в правото на отговор, цитирано от "Офнюз".

На сайта на БНТ не е публикувано писмото на министъра. Рашидов е недоволен, че държавата редовно не получава правото си на защита в същото предаване.

"Отглеждаме (ние от държавата) например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия...", казва Рашидов, без да каже за какво става дума. Следва изброяване на успехи – бюджетът на театрите е с 22 млн. лв по-голям, 15 млн. лв. за кино и 10-те млн. лв. повече за музеи, галерии и библиотеки през 2016 година

Рашидов пита дали на водещия всъщност не му е приятно да слуша гостите си в ефир да плюят по един министър. Министърът се е засегнал от критики на "гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура, а днес са се самопроизвели в демократи".

Той заплаши, че ще съди хора за клеветите към него и обясни, синът и внуците му са напуснали България, омърсени от подобен род клевети. Накрая се разбра, че Рашидов се е обидил заради свързването му с "Мултигруп".

"Никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм човек, който ще го съди", казва министърът на културата. Според него Павлов не е вършил нищо нередно, а всичко за "Мултигруп" било лъжи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?