Вежди Рашидов не е избран за академик на БАН

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов не е избран за академик на БАН в отделение "Творци на изкуството и изкуствознание".

Това става ясно от съобщение на академията с избраните във вторник академици и член-кореспонденти, сред които той не фигурира. Сред тях не попада и бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев, който кандидадства в същото направление.

В областта "Медицински науки" е избран чл.-кор. Лъчезар Трайков. Научните му приноси и изследвания са свързани с диагностиката, профилактиката и лечението на мозъчно-съдовата болест, болестта на Алцхаймер и други деменции, Паркинсоновата болест, множествената склероза, епилепсията и други, уточняват от БАН.

В направление "Обществени науки" е избран чл.-кор. Димитър Димитров, чиито научни трудове са в областта на теоретични проблеми, свързани със социологическото познание и професията на социолога, проблеми на социологията на труда.

За член-кореспондент в областта "Аграрни и лесовъдните науки" е избран проф. Иван Илиев. Научните му приноси са свързани с генетиката и селекцията на горско-дървесните видове, добавят от БАН.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?