Вежди Рашидов: Някой ще си изяде боя, ако не се открие архивът на Левски в Курново

Вежди Рашидов: Някой ще си изяде боя, ако не се открие архивът на Левски в Курново

Във връзка със зачестилите сведения, че в църковния двор на врачанското село Курново има сандък, в който вероятно се съхраняват документи на Васил Левски, Информационна агенция КРОСС потърси за коментар министъра на културата на Вежди Рашидов.

 

Репортер: Здравейте, г-н. Рашидов. Обаждаме се от Информационна агенция КРОСС. Търсим Ви във връзка с информацията, че в църковния двор на врачанското село Курново има сандък, в който се съдържат документи от архива на Васил Левски. Дали вече има постъпила молба от местите власти за разкопаване на обекта?

 

В. Рашидов: За архива на Апостола ли става дума? Не, няма постъпило искане. Хубаво е да знаят, че не могат да копаят без разрешение от Министерството. Не може да се копае току-така.

 

Репортер: Какво е Вашето лично мнение по този въпрос?

 

В. Рашидов: Моето лично мнение ли? Моето мнение е, че някой ще си изяде боя, ако нищо не се открие. Така ако стават нещата… Некой си сънува нещо. Тука някои искат да превърнат държавата в художествена самодейност. И като се събуди некаква идея има. Като има идея що е вземе да я управлява или подържа. Не ме разбирайте погрешно. Аз лично нямам нищо против, но трябва да има все пак някакви доказателства. Даже ако се намерят ние с удоволствие бихме извадили находката. Но не и така. Некой си решил да си копае и айде. Ами ако утре някой друг дойде и каже същото… какво ще стане? Ще станем за посмешище.

 

Репортер: Да, значи не сте против даване на разрешение…

 

В. Рашидов: Вижте, ние не сме държава, която да я кара така… на самодейност и на майтап. Да отидат експерти и да установят дали има нещо. Има вече нови, съвременни методи да се установи какво точно има под земята… Естествено, това да стане с наше одобрение, с разрешение на МВР. Защото, все пак когато се копае, трябва да има някакъв ред. Аз не мога да пренебрегна законите.

От 2009 г. местното сдружение "Курновска защита" води кореспонденция с Министерството на културата и музея във Враца да бъде извадена евентуалната находка, чието място е локализирано при изследване със скенер.

Църквата "Архангелски събор" в балканското село е в един двор с историческото ханче, където два пъти отсядал Левски. Когато през есента на 2009 г. се разчува за тайнствения сандък под земята, три дни полиция и барети пазят църковния двор. После тихомълком си отиват, разказват местните, съобщи БНТ. Въпреки че са информирани всички институции в държавата, досега няма разрешение да се разкопае находката. Хората от Курново се тревожат, че докато институциите бездействат, ще дойдат иманярите и завинаги ще остане скрито дали тук не е бил тайният архив на Левски.

 

*Публикуваме интервюто в оригиналния вариант на агенция КРОСС.

Споделяне

Още по темата

Още от