Вежди Рашидов обеща да не закрива театри

Въпреки икономическата криза няма да се закриват театри в страната, но до края на годината и с приемането на новия бюджет ще се наложат строги ограничения в Министерството на културата. Това заяви в неделя в края на четиридневната си обиколка в Кърджалийска област министърът на културата Вежди Рашидов, предаде БТА.

Пред представители на културни и обществени организации в града той каза, че неговият предшественик Стефан Данаилов е похарчил 70 на сто от бюджета на ведомството за сериозни капиталови разходи, а не за творческа дейност и на практика пари има засега само за заплати.

Министърът на културата застава зад идеята до няколко седмици да покани ръководствата на всички творчески съсловия всяко едно да изложи и защити концепцията си - как искат гилдиите да живеят и се развиват по- нататък. Ако бъдат
съобразени с пазарните принципи и продукта им се продава, то няма как министерството да не подкрепи една такава цел, увери Вежди Рашидов.

Базите на културните институции в Кърджалийска област`са в окаяно състояние пак поради липса на средства за поддръжката им, е констатирал министър Рашидов. Не работят големи читалища като тези в Момчилград и Джебел, но техният сграден фонд е към общините.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?