Вежди Рашидов обеща музей на тоталитарното изкуство в София

Вежди Рашидов обеща музей на тоталитарното изкуство в София

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви в сряда, че в рамките на две-три години ще отворят врати четири нови музея в София. Финансирането за тях ще е по линия на еврофондовете и от бюджета на министерството, но засега не е ясно колко ще струва амбициозното културно начинание.

Изцяло от бюджета на Министерството на културата ще бъде финансирано изграждането на музей на тоталитарното изкуство, каквито от години има в редица бивши социалистически страни. Той ще се помещава в сградата на ведомството до столичния КАТ в кв. Дианабад. В градинката край него ще бъдат разположени запазените паметници и бюстове на Ленин, Сталин, Георги Димитров, на партизани и бригадири, с които страната ни е пълна.

Предвижда се създаване на Музей на историята на София като идеята е той да се помещава в сегашната Национална художествена галерия. В него ще може да се проследят експонати от древната, средновековната и съвременната история на столицата.

Ще има и национален музеен комплекс на модерното изкуство. Той ще се помещава в бившия арсенал до музея "Земята и хората" и в него ще има творби на съвременни автори. Изграждането на комплекса предизвика полемика сред художествените среди, защото не стана ясно как е избран проектантът му.

Другият музей ще е за визуални изкуства или така наречения български "Лувър". Той ще бъде разположен в сградата на Галерията за чуждестранно изкуство и сградите около нея, които са собственост на културното министерство. Комплексът ще включва сегашната Галерия за чуждестранно изкуство, която се помещава в сградата на Техническия университет на Паметника "Левски", както и двете съседни сгради.

Споделяне

Още от