Вежди Рашидов приравни артистите със сезонните работници

Вежди Рашидов приравни артистите със сезонните работници

С предупреждението, че и следващата 2011 г. ще е кризисна и работещите в културата трябва да са подготвени за това, министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че ще има оптимизация и съкращения в театралната сфера.

На пресконференция в Русе Рашидов коментира, че понятието в театрите "постоянен трудов договор" според подготвяния от управляващите нов закон за културата няма да съществува.

"Театралните дейци ще са като сезонни работници - според творческите сезони. Това ще даде възможност на ръководителите на институтите да бъдат по-гъвкави според качествата на актьора“, допълни министърът, цитиран от БТА.

Ръководителите на театрите ще имат възможност да сключват с артистите четиригодишни, едногодишни и други срочни договори, обясни министърът.

"Отсега нататък ръководствата на театрите ще разпределят приходите от зрителите и средствата от делегираните бюджети, а Министерството на културата ще разпределя субсидиите и ще осъществява контрола, ако директорът не се справя“, заяви още Рашидов.

Според него "хубавото на реформата в културата е, че постъпленията от зрителите за сценичните постановки ще остават за разпределяне в театрите и при увеличаване на броя на зрителите, купили билети, ще нараства основата за държавното субсидиране“.

На пресконференцията бе съобщено още, че е разработена вече и системата за мониторинг и оценка на сценичните институти в страната. Оценката ще е на базата на такива показатели като художествен облик, имидж, освежаване на творческия потенциал, репертоара, хората, които го осъществяват.

Министърът обеща показателите да бъдат публикувани след десетина-петнайсет дни на сайта на Министерството на културата.

Споделяне

Още от