Вежди Рашидов против махането на цигарите от филмите

Вежди Рашидов против махането на цигарите от филмите
Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против идеята на здравното министерство сцените с тютюнопушене да бъдат махнати от българските филми. Идеята е залегнала в Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, която предстои да бъде одобрена от Министерския съвет.

В стратегията се предвижда да бъде постигната договореност с филмовата и телевизионната индустрия за ограничаване тютюнопушенето в българските игрални и телевизионни филми и предавания и въвеждането на задължителна реклама против тютюнопушенето преди и след излъчването на съответната продукция.

 "Абсурдна е такава намеса в изкуството. И като министър, и като творец никога няма да приема това. Докато съм министър, няма да позволя такава агресивна намеса в творчеството. Изразните средства са единственото нещо, което е позволено в киното. Когато то трябва да внуши нещо, когато някой трябва да изиграе ролята на алкохолик, пушач или пияница, наркоман - как да отрежем сцените? Сещате се, че това граничи с абсурда“, коментира министърът на културата в петък.   

От ведомството му изпратиха съобщение, според което трябва да се направи разлика между административните разпоредби за ограничаване и забрана на тютюнопушенето и изкуството. 

"Образите в изкуството могат да способстват за изграждане на внушения, но истинското, голямото изкуство не само че не може да бъде ограничавано, но то е необходимо заради свободата човек да се изразява. Това е изконно и свещено право, защото онова, което в живота е ограничено и не може да се случи, може да се случи единствено в творчеството. И това е силата на изкуството“, се посочва в съобщението.

"Невъзможно е да се отречем от шедьоври на световната култура – пиячи на абсент, жена с цигаре и още безброй произведения, не можем да отречем автори като Пикасо, Тулуз Лотрек, Ван Гог, Гоген… А колкото до филмовата индустрия – слагането на “пранги” на сцените в киното граничи с безумие…”, пише още в изявлението на министъра на културата.

Още по темата
Още от България