Вежди Рашидов: Решено е, местим Историческия музей в ЦУМ

Интересите на частния собственик Георги Гергов и на държавата ще се спазят, увери министърът

Вежди Рашидов: Решено е, местим Историческия музей в ЦУМ

Националният исторически музей (НИМ) ще се премести в сградата на ЦУМ, обяви министърът на културата Вежди Рашидов в сряда, след като взе участие в "първата копка" от изграждането на музея за изящно изкуство или така наречения Български Лувър.

Според министъра преговорите за преместване на музея напредвали, като щял да се намери вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ. Той не даде повече подробности по бъдещата сделка, като препрати журналистите към премиера и министрите на финансите и на икономиката.

Така музеят ще се върне в центъра на столицата и ще влезе в карето от забележителности на столицата.

Идеята за преместването на НИМ в сградата на ЦУМ не е нова. Тя странства в публичното пространство от миналата година, като бе усърдно опровергавана от собственика на ЦУМ - пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Тя обаче е била обсъждана от Министерския съвет в края на миналата година, но без да се вземе конкретно решение.

Според една от идеите Гергов е склонен да се раздели с ЦУМ, който му носел сериозни загуби, срещу разрешението на държавата да придобие изцяло Пловдивския панаир, определян като стратегическо дружество за региона на Пловдив.

Чрез поредица юридически процедури Гергов стана мажоритарен собственик чрез свои и контролирани дружества в "Международен панаир Пловдив" АД. Сделката за придобиване на мажоритарен дял в смесеното държавно-общинско-частно дружество с преобладаващ държавен дял стана пред широко затворените очи на икономическото министерство при предишното правителство, въпреки че панаирът беше и продължава да е в забранителния списък за приватизация. Гергов е известен с умението да създава тесни връзки с всяка власт. Той е лидер на областната организация на БСП, но тясно си сътрудничи с пловдивския кмет Иван Тотев от ГЕРБ, както си сътрудничеше и с по-предишния кмет от СДС Иван Чомаков.

В момента в сградата на ЦУМ има луксозни магазини и офиси. Там е разположена и редакцията на изданията на Тошово Тошев и Валери Запрянов вестник "Преса" и списание "Тема". Самият Гергов, който придоби сградата през 2004 г. от британски инвеститор заедно с паркинга пред нея, нееднократно е споделял, че би се разделил с ЦУМ, защото му носи загуби.

В сряда министър Вежди Рашидов припомни, че след като бил "изгонен" от Съдебната палата НИМ отишъл в резиденция Бояна, която била единственото възможно място за приютяването му.

Министърът не каза колко би струвало преустройството на ЦУМ за нуждите на музея и самото му местене.

Споделяне

Още по темата

Още от