Вежди Рашидов се извини, изказването му за гейовете било отпреди 12 години

Вежди Рашидов се извини, изказването му за гейовете било отпреди 12 години

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че изказването му за гейовете, което предизвика бурни реакции в социалните мрежи и искания за оставката му, е отпреди 12 години.

Откровението на министъра, че "най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа” е част от интервю, поместено в списание ”Биограф” и взето от Валерия Велева, която в момента е заместник-главен редактор на новия вестник на Тошо Тошев "Преса".

Спред Рашидов обаче некоректно е била използвана част от старо негово интервю.

”През месец декември 2011 г. дадох голямо интервю за сп. ”Биограф” на уважаваната журналистка Валерия Велева. То беше свързано с моята 60-годишнина. Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация. Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати”, се казва в изявление на Рашидов, разпространено от Министерството на културата.

 ”Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни. Аз съм човек вече на 60 години, а мои кумири и до днес са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл, така, както и днес имам прекрасни приятели, без никога да сме коментирали правото на всеки да избира начина, по който желае да живее. Единственото, което ни е сближавало и ни е правело равни, е талантът, разумът и професионалният просперитет на всеки един”, казва още Рашидов.

 ”Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак”, посочва още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България