Вежди Рашидов става почетен гражданин на София

Вежди Рашидов проверява как върви строителството на "Българския Лувър"

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов става почетен гражданин на София заради заслугите му за "естетизацията" на столицата. Предложението е на инициативен комитет начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

Инициативният комитет смята, че Вежди Рашидов е достоен за най-високото звание на София заради оказваната от него помощ в работата на комисията по култура и реализирането на редица културни проекти. "Той създаде големи възможности като министър да се разкрие и съхрани богатото културно и духовно наследство на столицата с осъществяването на проекта за Ларгото, некропола под "Света София", дигитализиране на книжовното ни богатство чрез проекта "Глобални библиотеки", посочва инициативният комитет.  

Под предложението са се подписали представители на различни политически сили. Сред тях са кандидатът за лидер на БСП Георги Кадиев, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, напусналият ДПС и член на Реформаторския блок Касим Дал. Подписи са сложили още бившите министри на ГЕРБ Ивайло Московски и Лиляна Павлова, депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев, Веселин Вучков, Менда Стоянова, Красимир Велчев и евродепутатката Мария Габриел, депутатът от гржданската квота на БСП Мартин Захариев, историкът Андрей Пантев, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Това не е първото отличие за Рашидов, който в момента е депутат от ГЕРБ и през последните дни е особено активен около драмата със затворената Корпоративна Търговска Банка, където има влогове за над 2 млн. лв.

През 2003 г. Рашидов беше награден с пистолет от МВР по препоръка на тогавашния главен секретар ген. Бойко Борисов. Отличието му бше дадено заради безвъзмездната жертва на скулптора към ведомството и позицията му страната ни първа да реагира с декларация против световния тероризъм.

Година по-рано тогавашният турски посланик у нас Хайдар Берк връчи на Рашидов държавно отличие за особените му заслуги в областта на изкуството и за приноса му в развитието на приятелските отношения между България и Турция.

Също през 2002 г. президентът Георги Първанов награди с орден "Стара планина" първа степен Рашидов "за изключителния му принос към българската култура и по случай неговата 50-годишнина".

Вежди Рашидов беше и общински съветник в София през мандата 1999 – 2003 г. в групата "Другите з София". Той искаше да постави скулптората "Ключът на София" в началото на входа на столицата на бул."Цариградско шосе", но не му беш разрешено.  В края на 2001 г. Рашидов и съветника от СДС Емил Додов пребиха полицай заради спор за паркиране пред сградата на Столична община на ул.“Московска“ 33. Двамата бяха задържани и обвинени за нанасяне на средна телесна повреда, но по-късно прокуратурата оневини скулптора за побоя над полицейския служител Венцислав Павлов.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?