Вежди Рашидов свършил това, което правителствата от 60 години не били правили

Министърът за сградите на театрите: "Не може духовните храмове да бъдат най-мърлявите"

Вежди Рашидов, Сн: БГНЕС

За пръв път от десетилетия осем театъра са напълно ремонтирани в страната. Това каза във Варна пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов. Заедно с финансовия министър Симеон Дянков и кмета на града Кирил Йорданов той инспектира ремонтните дейности във варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров” и на така наречената "дупка" в центъра на Варна.

Рашидов, който от дни инспектира по Черноморието различни културно-исторически обекти, неизменно придружаван от кметове и журналисти, продължи коментара си за особеностите на културната политика на правителството, което я различава от политиката на предшествениците му.

"Това е осмият театър, който се ремонтира. Откриваме ремонтиран на 3 септември Сатиричния театър (в София - бел. ред.). Ще бъда откровен, за 60 години никой не си е мърдал пръста. Тук там някой латекс са удряли и са си заминавали преди 20-30 години. За първи път осем театъра "от - до" се ремонтират. И не може духовните храмове да бъдат най-мърлявите", каза Рашидов и побърза да се застрахова, че не той давал парите, а "господин Дянков, който е до мен".

"Три години много усилено работихме, имаме дирекция за първи път в министерството и сме усвоили на 100% парите за култура. Имаме малко повече бюджет, но господин Дянков е най-полезният човек, защото винаги има незавършени театри. Ние сме отпуснали към 1,5 млн. и му благодаря, разбира се, защото бяха направени проекти полуфабрикат", подчерта културният министър, доволен от афинитета на финансовия министър към културната тематика, за която той успява да намери допълнителни средства.

От своя страна Дянков съобщи, че всички варненци знаят за този проект.

"Още 1984 година са започнали тук да копаят, за да правят ЦУМ, намерили са тази римска стена зад нас. Знаете цялата сага за собственост, но тук така или иначе не може да се строи. Единственото, което може да се направи, са зелени площи и така нареченият лапидариум, както казват археолозите – в смисъл тук да се покажат всички неща, които са изровени от археолозите и просто да се представят по начин, по който хората хем да могат да се разхождат, хем да има зелени площи, шадраванчета", обясни Дянков.

Според Дянков трябвали около 2.5 млн. лева, за да "се възстанови тази археология".

"Оттук нататък в бъдеще общината вече може да кандидатства по европейски проекти и така наречената "дупка" да стане притегателен център", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България