Вежди Рашидов в бутафорен опит да замаже скандала с БНТ и уволнение в НХГ

Владо Руменов е изхвърлен от НХГ ден след участието си в предаването, на чийто водещ министърът напомни, че е на "държавната ясла"

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Министърът на културата Вежди Рашидов се опитва да замаже гръмкия скандал с публичния натиск спрямо журналист от БНТ и уволнението на художник, гост в разгневилото го предаване, от Националната художествена галерия. Въпреки уверенията на шефката на НХГ, че уволнението на Владимир Руменов случайно съвпаднало с телевизионната му изява, както и твърденията на Рашидов, че нямал нищо общо със случая, министърът призова Руменов да бъде върнат на работа.

Вежди Рашидов даде пресконференция в четвъртък привечер, докато по същото време пред НХГ бе организиран граждански протест "срещу политическото уволнение на Владо Руменов".

Ситуацията силно напомня април 2015 г., когато в навечерието на организираната протестна акция #ПейWithMe срещу министъра на културата с искане за оставката му заради безцеремонните му обиди към хорист от "Йоан Кукузел", Рашидов се извини, че се "изразил твърде образно".

"Моля, върнете Владо Руменов на работа"

"Моля да бъде върнат Владимир Руменов на работа", каза в четвъртък Вежди Рашидов.

Той освен това обясни, че е реагирал емоционално срещу журналиста от БНТ Георги Ангелов, водещ на предаването "Денят започва с култура". Владо Руменов, скулпторът Велислав Минеков и арх. Дафина Барфончовска бяха гостите в предаването на 30 юни, заради което министърът на културата предупреди водещия Георги Ангелов: "...съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

Асоциацията на европейските журналисти и проф. Минеков настояха за оставката на министър Рашидов заради недопустим натиск над медиите, а в четвъртък, когато се разбра за уволнението на Владо Руменов от НХГ, бе организиран и граждански протест.

"Това е прекрасно предаване, едно от малкото за култура. Реагирах не на предаването или на човека, който го води, а на човека, който изля една камара клевети по мой адрес", каза министърът на извънредната пресконференция. В скандалното си "право на отговор" Рашидов на четири места споменава поименно водещия Георги Ангелов и нито веднъж позициите на неговите гости.

По думите му е реагирал по-остро, защото го е заболяло по няколко причини. "Никога през живота си не съм откраднал нещо. Бил съм честен и почтен. Ако има дискусии за някои неща в живота ми, това е само защото съм прозрачен", поясни министърът.

Преди малко повече от година той пробва (успешно) същия номер."Бях рязък и се изразих твърде образно" написа тогава министърът на културата в отворено писмо, в което поднесе извинението си към тенора Георги Петров, който междувременно бе изгонен от хора "Йоан Кукузел". След което добави, че цени "труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно".

Историята с Владо Руменов

На 1 юли, ден след "Денят започва с култура" по БНТ, предизвикало гнева на Вежди Рашидов, заради критики към промените в Закона за културното наследство, Владо Руменов е бил уволнен от НХГ, където работи 38 години.

Ден след предаването ръководството на НХГ му е връчило за подпис нова длъжностна характеристика. От нея се разбира, че изискванията за заеманата длъжност се завишени и той трябва да се съгласи да бъде уволнен пет години преди пенсионирането. В същото време в НХГ има още двама служители на същата позиция със същия образователен ценз, които просто са преназначени, разказа художникът в четвъртък по обяд.

В момента, в който новината за уволнението бе разпространена от Mediapool и от няколко други медии, Владо Руменов е научил, че има заповед за недопускането му на територията на на НХГ. Така той дори не може да си прибере личните вещи.

По-късно през деня пред медиите се разприказва и кураторът Мария Василева, която през юни е била уволнена от НХГ заради критиките си към строежа на "бутафорни крепости".

Натрупване на позиции

Според Владо Руменов връзката на Рашидов с неговото уволнение е повече от ясна. Според него не става дума толкова за участието му във въпросното предаване на БНТ, а за натрупване на неговите критични позиции през последната година и половина години.

"Имам информация от колегите си, че министърът и неговата пиарка са изразявали своето недоволство от това, че критикувам политиката на министерството. Аз никога не съм си позволявал да отправям лични критики. Изразявал съм своята позиция като художник. Аз съм сред основателите на Форум "Културно наследство" и зад моите думи преди всичко са стояли експертните позиции на много от моите колеги в тази организация", коментира Руменов.

Той свързва уволнението си главно с протеста пред парламента срещу промените в Закона за културното наследство. По същото време е имало среща между Вежди Рашидов и ръководството на НХГ, на която министърът ги е нахокал, че нищо не работят, само пари искат и ходят да критикуват по медиите.

"Единственият от служителите на НХГ, които "ходи" по медиите, съм аз. Ние никога не сме си позволявали да искаме пари за себе си. Искахме финансиране за организиране на много интересен проект, свързан с три тематични изложби в криптата на "Св. Александър Невски", но такова не бе отпуснато", каза Руменов.

Според него случващото се в последните дни изглежда твърде "лошо". Той обмисля да съди НХГ за политически мотивирано уволнение.

Уволненият е "роден протестър"

"Когато дойде 10-и ноември 1989, си помислихме, че поне ще получим възможност да говорим свободно. Оказа се, че и това не е така", коментира ситуацията художникът. Mediapool многократно потърси позицията на директорката на НХГ Слава Иванова на мобилния ѝ телефон, но не успя да се свърже с нея.

Пред "Дневник" Слава Иванова изрази изненада, че освобождаването на Владо Руменов изобщо може да породи съмнения и въпроси. Случаят нямал нищо общо с политическата му активност, обясни тя и го определи като "роден протестър". Тя твърди, че промяната на длъжностната характеристика е претекст "за по-щадяща" раздяла, а истинският повод е "серия от пропуски в трудовата дисциплина".

За пример посочи, че Руменов тествал неоторизирано паник бутоните в криптата на "Св. Александър Невски" и предизвикал хаос. Тя обаче не му отправила писмени предупреждения, защото след това излязъл в дълъг отпуск по болест. Владо Руменов обясни, че случаят е от януари и е нямало никаква пречка да бъде своевременно предупреден.
"Събраха се много неща, беше неефективен", обобщи Иванова. Според Руменов неговите колеги могат да потвърдят, че той си е изпълнявал задълженията.

На въпрос защо го освобождава точно в деня след спорното предаване, Слава Иванова казва, че става дума за "стечение на обстоятелствата", и отрече да е била обект на натиск. "Не сте ли съгласни, че такива неща могат да се случат?", пита тя.

Изплува още едно "политическо уволнение"

Същевременно известният куратор Мария Василева съобщи, че през юни е била освободена от поста главен уредник си след "неподходяща" медийна изява.

Тя е участвала в предаването на БНТ "Малки истории" на 25 април, която отново е била на тема културно наследство. Там Василева казала, че държавата не дава пари за паметниците от модернизма, защото ги харчи за направата на "бутафорни крепости".

"На следващия ден бях привикана от директорката Слава Иванова, която притеснено ми обясни, че са ѝ се обадили "отгоре", с крясъци и викове, и са я обвинили, че назначава само врагове. Посъветва ме да търся среща с министъра Вежди Рашидов, да се извиня, което аз нямах намерение да правя. Десет дни преди изтичането на договора, в началото на юни бях извикана повторно и ми бе казано, че натискът продължава, изключително силен е и ако не направя нещо, ще се наложи да бъда уволнена. Което и Слава Иванова услужливо направи", разказа Мария Василева, цитирана от сайта "Дневник".

Тя не е възнамерявала да прави историята публична, но е решила да стори това след случилото се с Руменов.

По дирите на парите

През последните седем години са били реализирани около 70 проекта свързани с опазване на културното и историческото развитие на страната за над 175 млн. лв. с европейски средства по програма "Регионално развитие" 2007-2013, показва справка в публичния модул на системата за управление на еврофондовете.
За настоящия програмен период са предвидени нови 184 млн. лв. по мярката за регионален туризъм, от където се финансира възстановяването на крепости, къщи и други недвижими паметници на културата.

Форум "Културно наследство" и в частност Владо Руменов са едни от най-големите критици на начина, по който с кичозни реставрации се съсипва автентичното културно наследство по нашите земи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?