Вежди Рашидов за дареното яйце на папата: По-добре да беха купили едно малко "Фаберже"

Президентът Плевнелиев показва на папата гигантското яйце.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще предложи създаването на съвет за духовно развитие към президента, който да преценява какви подаръци е добре да носи държавният глава при посещенията си в чужбина, за да не се повтори гафът с двуметровото яйце за папата. Това каза самият Рашидов в кулоарите на парламента в петък, цитиран от в. "Сега". При посещението си във Ватикана преди седмица Плевнелиев дари светия отец с 200-килограмово стоманено яйце с позлата, изработено от скулптора Георги Андреев.

Министърът на културата оневини Плевнелиев за неподходящия дар с думите: "Какво да го обвинявам, той не е длъжен да разбира от всичко, аз да не разбирам от пътища. Президентът е много комуникативен, много благ човек, няма нищо неприятно. По-добре да беха купили едно малко "Фаберже", защото щеше да има по-голяма ценност, но да не коментираме колегите", допълни Рашидов. Той самият обеща да привлече към Плевнелиев талантливи и именити българи от всички изкуства да му помагат със съвети. Като известен скулптор самият Рашидов бе член на Съвета за духовно развитие по времето на предишния президент Георги Първанов.

Според Рашидов подаръците, които държавният глава носи в чужбина, трябва да са представителни за България, тъй като една част от тях се излагат в музея на Ватикана. "Ватикана е много сложна и много прецизна организация. Те всичко приемат, нищо не отхвърлят. Само че правят една класация: това в музея, това в мазето. А не е честно при толкова таланти в България да седим некъде в мазето", коментира министърът, цитиран от в. "Сега".

Президентът Росен Плевнелиев, който бе на ауденция при папа Бенедикт Шестнайсти по случай 24 май, дари светия отец с 200-килограмово великденско яйце, дело на скулптора Георги Андреев. Яйцето е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Състои се от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст, в който пък са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. Яйцето е с размери 2.3 метра.

Споделяне

Още от България