Везиева освободи назначените от ГЕРБ шефове в ДКК

Ваня Караганева остава единствен изпълнителен директор на държавната компания

Везиева освободи назначените от ГЕРБ шефове в ДКК

Министърът на икономиката Даниела Везиева освободи от длъжност тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Решението е било връчено лично на изпълнителния директор Рая Каназирева в офиса на ДКК. Другите двама - Вазов и Софиянска, не са били там и затова не са получили лично, обясниха от Министерството на икономиката.

Освободените трима членове на борда бяха назначени през април - в края на мандата на ГЕРБ. Миналата седмица те уволниха втория изпълнителен директор Ваня Караганева на извънредно заседание на Съвета на директорите без нейно знание по нейни думи.

Агенцията по вписванията отказа да я освободи с мотив, че заседанието не е проведено съгласно устава на дружеството. То е било свикано от другия изпълнителен директор Рая Каназирева, а съгласно устава на дружеството това може да направи или председателят на борда, какъвто към момента няма, или двама негови членове, става ясно от мотивирания отказ на Агенцията по вписванията.

Така към момента Ваня Караганева остава единствен изпълнителен директор на ДКК, а освен нея в борда има само още един член - досегашният Чавдар Христозов.

Министърът на икономиката Даниела Везиева обясни в петък, че в момента се провеждат конкурси за избор на нови членове за ДКК, като новите назначения се очаква да се случат скоро.

Ваня Караганева беше избрана за изпълнителен директор на ДКК по времето на министър Везиева, а влезе в директорския борд по времето, когато министър на икономиката беше Кирил Петков.

Междувременно тримата освободени членове от Съвета на директорите на ДКК - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, изпратиха писмо до медиите в лично качество, без да ангажират с позицията си ДКК.

Те съобщават, че в петък (3.12) следобед в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела на компанията и той е заявил, че се отказва от поетия ангажимент за процесуално представителство и е поискал пълномощията му да бъдат оттеглени. Отстраненото ръководство напомня, че по две от делата вече са се явили негови представители.

С цел изясняване на ситуацията с процесуалния представител на ДКК по делата, които води дружеството, в петък – 3 декември, било решено да се свика за 9 декември ново извънредно заседание на съвета на директорите. Целта според отстранените е била да се установи как Ваня Караганева ще организира защитата на интереса на дружеството и косвено на държавата по дела за десетки милиони лева. В понеделник обаче получили от служебния министър на икономиката протокол за освобождаването им.

ДКК води множество дела, едно от които е свързано със собствеността на "Дунарит" и платените 50 млн. лв. от русенското оръженийно предприятие по негов дълг, който ДКК беше купила през редица цесии от фалиралата Корпоративна търговска банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?