Везните на "Фолксваген" за новия завод се накланят към Измир

Турция обещала да покрие голяма част от инвестицията, окончателното решение ще е ясно до средата на юли, твърди "Ханделсблат"

Везните на "Фолксваген" за новия завод се накланят към Измир

Германският автомобилостроител "Фолксваген“ най-вероятно ще построи новия си завод в турския град Измир, но окончателното решение ще стане ясно до средата на юли, пише водещото немско бизнес издание "Ханделсблат“.

В статията се припомня, че финалните претенденти за инвестицията в размера на 1.3 млрд. евро са Турция и България. От нея става ясно, че въпреки усложнената политическа обстановка в Турция, везните са наклонили към южната ни съседка заради готовност на правителството в Анкара да инвестира няколкостотин милиона в изграждането на завода. Това вложение би покрива голяма част от планираните от "Фолксваген" средства за бъдещата автомобилопроизводствена мощност, отбелязва изданието.

Това финансово предложение на Турция е сериозна конкуренция на България, чието правителство рекламира в полза на изграждането на завод на нейна територия. Смята се, че като член на ЕС България може да даде правни гаранции за инвестициите.

Турция обаче е и много добър пазар за модела "Пасат”, а турското правителство би могло да го използва за служебни нужди, посочва се в статията.

Но в същото време мениджмънтът на "Фолксваген” взема предвид факта, че много европейски концерни се въздържат от инвестиции в Турция заради личността на президента Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се решението за построяване на завод там да бъде критикувано и това да нанесе удари върху имиджа на компанията, но последната дума ще имат рамковите условия, които Турция ще предостави. Според някои германски политици, допълнително сближаване на икономическите отношения между Германия и Турция би имало положителен резултат.

Прогнозите са до средата на юли да бъде окончателното решение къде ще се построи бъдещият завод на немския автомобилен концерн, който е номер едно на световния пазар с дял от 24.7 на сто при продажбите през май.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?