В."Хабертюрк": "Турски поток" сменя маршрута си към България

В."Хабертюрк": "Турски поток" сменя маршрута си към България

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си", турският вестник "Хабертюрк" съобщава, че газопроводът ще смени маршрута си и ще влиза от Турция в България, а не в Гърция, предаде БНР. Според автора на статията Олджай Айдилек, промяната била обсъдена в турското министерство на енергетиката.

От Турция руският газ щял влиза в България, а не в Гърция, и ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия през територията на нашата страна. Според изданието за тези планове България е била уведомена на най-високо ниво и вече е започнала подготовка.

В материала се отбелязвал още, че капацитетът на тръбопровода е 31.5 млрд. куб. м. газ, от които до Европа ще могат да бъдат доставяни почти 16 млрд. куб. м.

"Хабертюрк" допълва, че морският участък се строи с бързи темпове и за две от планираните тръби вече са положени общо почти 600 км. от подводния участък. Вестникът цитира желанието на Москва да заобиколи Украйна заради ежегодните газови кризи между двете страни.

Потърсени за коментар, от Министерството на енергетиката не потвърдиха, но и не отрекоха информацията на турския вестник, но заявиха, че министерството работи по всички проекти, които биха довели до диверсификация на трасетата на доставка на природен газ в унисон с европейските изисквания, добавя БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?