В."Ханделсблат" прогнозира силен ръст на гръцката икономика

В."Ханделсблат" прогнозира силен ръст на гръцката икономика

Макроикономическите показатели на Гърция са добри. След девет години на рецесия, с изключение на малък икономически ръст през 2014 г., гръцката икономика бележи подем през 2017 г., пише германският в. "Ханделсблат" в кореспонденция от Атина, цитирана от гръцкото издание "Капитал".

Вестникът отбелязва, че Еврокомисията и МВФ очакват ръст за Гърция от 2 на сто, а Мудис - 1,5 на сто. В края на юни Стандарт енд Пуърс промени оценката за перспективата на гръцката икономика от "стабилна" до положителна".

Последва емитирането на тригодишни облигации при доходност от 4,6 на сто, като гръцкото правителство събра от пазарите 3 млрд. евро, спрямо първоначална цел от 4 млрд. евро, пише изданието.

Гръцкият "болен" преживя най-лошото, но не е оздравял. Страната все още зависи от помощта на международните кредитори. През септември стартира третата проверка на нейната текуща спасителна програма.

Успокоителното за инвеститорите е, че опасността от Грекзит е отминала, отбелязва германският вестник и допълва, че след парламентарните избори в Германия "картите" отново ще бъдат разбъркани и тогава премиерът Алексис Ципрас би могъл да се надява на облекчения на гръцкия дълг, който е неустойчив и възлиза на близо 180 на сто от БВП.

Кредиторите пък е възможно да намалят това дългово бреме за Атина и да удължат погасителния срок, да намалят лихвите и да увеличат гратисния период. Това би било добра новина за гръцките облигации и акции, се казва в кореспонденцията на "Ханделсблат".

Споделяне

Още от Европа