Виден беларуски опозиционер бе осъден на 14 години затвор

Виктор Бабарико

Бившият кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарико, виден представител на опозицията срещу президента Александър Лукашенко, беше осъден днес на 14 години затвор за корупция, предаде Франс прес, като се позова на негови привърженици.

"Виктор Бабарико беше осъден на 14 години в наказателна колония с максимално равнище на сигурност", съобщиха в Туитър поддръжници на 57-годишния опозиционер.

Той е осъден за получаване подкупи в големи размери и за пране на пари, уточни беларуската неправителствена организация "Вясна", потвърждавайки новината за присъдата на Върховния съд.

Фактът, че решението е постановено на най-висшата съдебна инстанция, лишава Бабарико от възможността да го обжалва.

Бившият банкер ще трябва също да плати глоба от около 45 000 евро и му се забранява да заема ръководни постове, каза цитиран от АФП независим журналист, присъствал на съдебното заседание.

Според прокуратурата Бабарико е извършил посочените престъпления, докато бил шеф на "Белгазпромбанк" - беларуски клон на банка на руския газов гигант "Газпром".

Седем бивши служители на банката, които се признаха за виновни и свидетелстваха срещу Бабарико, получиха присъди от три до шест години затвор.

Присъдата на Бабарико бе огласена в обстановка на масирано преследване в Беларус на опозиционери, неправителствени организации и журналисти, отбелязва АФП.

"Може да се изгради страна с хуманни ценности, където отделният човек ще се ползва с уважение", каза през юни Бабарико и изрази увереност, че Беларус може да бъда "щастлива, почтена и отворена" страна.

Споделяне

Още от Свят