Виден британски консерватор призова Лондон да напусне ЕС

Найджъл Лосън, видна фигура от британската Консервативна партия и бивш финансов министър в правителството на Маргарет Тачър, заяви, че Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз и че страната ще спечели икономически от подобно решение.

Не би трябвало да имаме никакви съмнения относно излизане от ЕС, пише Лосън в статия във в. "Таймс", цитирана от БТА. Ако Великобритания се оттегли от европейските институции, цената, която ще плати, по мое мнение, ще е доста по-скромна от икономическите ползи, допълва той и отбелязва, че ЕС се е превърнал в "бюрократично чудовище".

Бившият министър, гласувал за оставането на Великобритания в ЕС на референдум през 1975 г., сега смята, че излизането от Евросъюза ще позволи британският финансов сектор да бъде спасен от налагане на регулации.

Според Лосън обещанието на премиера Дейвид Камерън да предоговори условията за членство на Обединеното кралство в ЕС, а после - до 2017 г., да ги подложи на референдум, ще доведе само до незначителни отстъпки от страна на Брюксел.

Коментарите на бившия министър се появяват дни след исторически пробив на антиевропейската популистка Британска партия на независимостта (UKIP) на частичните избори за местни органи на властта. Успехът на партията притесни консерваторите на Камерън, които губят позиции в допитванията заради политиката на строги икономии на правителството, отбелязва АФП.

Лосън е първият виден представител на торите, подкрепил открито идеята за излизане на Обединеното кралство от ЕС. В момента Лосън е член на Камарата на лордовете. Той беше министър на финансите в правителството на Тачър от 1983 до 1989 г. и архитект на политиката на либерализация и приватизация.

В отговор на статията на Лосън смятаният за еврофил вицепремиер либерал-демократ Ник Клег предупреди, че евентуално излизане от ЕС би застрашило до 3 милиона работни места в Обединеното кралство и отбеляза, че консерваторите "се чудят как да отвърнат на пробива на ЮКИП".

"Статията на лорд Лосън в "Таймс" легитимира позицията на ЮКИП и излага на показ сериозните разногласия в консервативната партия", писа в Туитър водачът на ЮКИП Найджъл Фараж.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа