Виден опозиционер обвинен в конспирация срещу властта във Венецуела

Кметът на Каракас и виден представител на опозицията Антонио Ледесма беше обвинен в конспирация срещу правителството на президента Николас Мадуро и поставен в предварителен арест във военен затвор, съобщиха световните агенции.

Ледесма е обвинен за заговор - престъпление, осъждано с присъда от осем до 16 години затвор. Той е бил откаран снощи във военен затвор край Каракас, където са държани и други известни противници на правителството.

Арестът на 59-годишния кмет, един от най-разпалените критици на Мадуро, идва в момент, когато правителството се бори с криза, обострена от спада на цените на петрола в последно време.

Противници на президента излязоха на улицата вчера, за да протестират срещу неочаквания арест на кмета на Каракас заради предполагаемото му участие в заговора срещу правителството на Мадуро. Демонстрацията беше най-многочисленият антиправителствен митинг от месеци.

Междувременно Белият дом нарече ”абсурдни” твърденията на Венецуела за участие на САЩ в предполагаемия опит за преврат. Правителството на Мадуро ”трябва да спре да се опитва да обвинява САЩ и други държави от международната общност за събития във Венецуела”, заяви Джош Ърнест, говорител на Белия дом.

Мадуро твърди, че опозицията подстрекава към извършването на преврат с подкрепата на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?