Виден опозиционер се завръща в руската политика

Сергей Удалцов

След четири и половина години зад решетките утре излиза на свобода Сергей Удалцов, смятан преди време за един от лидерите на протестното движение в Русия. Още на другия ден той "ще разкаже цялата истина по делото за Блатния площад", за положението в руските затвори и ще коментира перспективите пред опозицията в Русия, пише "Независимая газета", като цитира съпругата на политика Анастасия.

Удалцов, координатор на движението "Ляв фронт", осъден като организатор на безредици на Блатния площад в Москва, бе освободен днес от изправителния си лагер в Тамбов поради изтичане на наказанието му. Това съобщи неговата адвокатка Виолета Волкова, цитирана от ТАСС. Удалцов е вече със семейството си, уточни тя пред агенцията, като отбеляза, че опозиционерът е бил посрещнат единствено от своите близки.

През юли 2014 г. Удалцов и съратникът му Леонид Развозжаев бяха осъдени на лишаване от свобода по обвинение в подстрекателство във връзка с масовите бунтове срещу Владимир Путин в руската столица на 6 май 2012 година, в навечерието на встъпването на държавния глава в третия му президентски мандат.

Щом Удалцов ще говори пред журналисти практически веднага след като излезе на свобода, значи разчита на триумфално завръщане в руската политика. Още повече че бе арестуван в самия разгар на дейността си - след протестите от 2011-2012 г., отбелязва вестникът.

По негови данни на пресконференцията ще се говори и за друг опозиционер - Алексей Навални. От думите на Удалцов ще разберем дали отново ще се включи в радикалната опозиция или ще избере някой терен, подконтролен на Кремъл, посочва изданието.

Вторият вариант е по-вероятен, смята Николай Кавказски, активист на организацията Ляво социалистическо действие. "Лявото движение в Русия сега е в упадък, разцепено по въпросите за Украйна, отношението към ЛГБТ и национализма. Заради днешната си позиция Удалцов едва ли ще може да сътрудничи с левите демократи", прогнозира той.

Иля Пономарьов, бивш депутат - единственият, гласувал срещу анексирането на Крим от Русия през 2014 г., предсказва добро политическо бъдеще на своя съратник. Според него Удалцов трябва първо да поднови отношенията си с левите сдружения в Русия, после да открие проект, въз основа на който да се развива Левият фронт.

По думите на Пономарьов за целта не са достатъчни преки действия, за каквито призовавал Удалцов преди. "При всяко положение никой от нас няма да скучае", уверява той.

За властите в Русия ще е изгодно Удалцов да мине в някой системен коловоз, смята аналитикът Николай Миронов. Според него опозиционерът предстои да избере между два пътя в политиката - "или включен в системата, безопасен и мъртъв. Или извън системата, опасен, но жив".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?