Виден теолог събра на среща враждуващите египетски политици

Виден теолог събра на среща враждуващите египетски политици

Враждуващите египетски политици се срещнаха най-после по инициатива на най-влиятелния ислямски теолог, под чието въздействие те призоваха за прекратяване на насилието и кръвопролитията от последната седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в четвъртък.

Шейх Ахмед ал Тайеб, ръководител на авторитетния университет "Ал Азхар", каза на политиците, че националният диалог, в който участват всички елементи на египетското общество, без изключения, е единственото средство за решаване на проблемите и преодоляване на различията".

На срещата присъстваха както високопоставени представители на движението "Мюсюлмански брата" на президента Мохамед Морси, така и светски ориентирани негови опоненти. Наскоро светската опозиция отхвърли призива на президента ислямист за преговори, припомня агенцията.

"Политическата дейност няма нищо общо с насилието и саботажа и благоденствието на всеки и съдбата на нашата държава зависят от спазването на закона", каза шейхът. Лидерите на основните политически парти в Египет подписаха на срещата документ, който осъжда насилието, съобщи в "Туитър" присъствалият Ахмед Махер.

По думите на Махер, който е основател на движението "Шести април", сред подписалите е либералният политик Мохамед ел Барадеи, левият лидер Хамдин Сабахи и "всички председатели на египетски политически партии".

След срещата Барадеи каза пред журналисти, че опозиционните политици са дошли на нея "с известен оптимизъм". Той добави, че всички политици трябва да направят "всичко възможно, с добра воля", за да бъде отново изградено доверието между фракциите в Египет.

АФП предаде, позовавайки се на днешно съобщение на египетското здравно министерство, че загиналите в насилието, съпътствало антиправителствените протести, започнали в края на миналата седмица, са вече 56. Новите данни включват двама мъже, починали от раните си след сблъсъци с полицията на площад "Тахрир" в Кайро във вторник вечерта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят