Виденов и Бойко Рашков ще свидетелстват на процеса за убийството на Луканов

Бившият министър-председател Жан Виденов и депутатът от БСП Бойко Рашков и бивш шеф на НСлС бяха допуснати като свидетели по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Състав на Софийския апелативен съд с председател съдия Галина Тонева днес даде ход на делото, образувано по жалба на получилите доживотни присъди за убийството на Луканов.

Според обвинението, близкият до Виденов кръг "Орион" стои зад убийството на бившия премиер.

В края на миналата година състав на Софийския градски съд осъди Ангел Василев и неговият племенник Георги Георгиев, служителя във фирмата на Василев "Колонел" Юри Ленев и украинските граждани Александър Русов и Алексей Кичатов , припомни БТА.

Защитата на подсъдимите поиска прокурорите по делото Николай Кокинов и Григор Скелин да бъдат отзовани от процеса, тъй като били предубедени по отношение на подсъдимите, заради участието на Кокинов като прокурор при гледането на процеса на първа инстанция. Съдът отхвърли искането с мотива, че няма нарушение на закона.

На днешното заседание показания даде майката на Кичатов - Надежда.

Делото бе отложено за 4 ноември, когато освен Виденов и Рашков, в съдебната зала ще трябва да се явят и призованите като свидетели Ангел Георгиев, член на екипажа на кораб, за който се твърди, че е превозвал украинеца Русов след отвличането му от страната, Райко Петров, прекарал година и половин в ареста с обвинение за поръчителство на убийството на Луканов, който бе засечен от НСБОП в контакти с ескшефа на Националното следствие Бойко Рашков. Ще бъде призова и социалистът Любомир Коларов.

Съдът изиска справка от Софийската военно-окръжна прокуратура за движението на делата, образувани във връзка с побоя над Ленев и Георгиев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: