"Видео Европа за всеки" – изложба на разнообразието в публичното пространство

"Видео Европа за всеки" – изложба на разнообразието в публичното пространство

Не се налага да си организирате специални срещи със съвременно изкуство, да посещавате определни места, нарочно да се подготвяте – то застава пред вас само, идва до вас. Обърнете му внимание, отделете, макар и в крачка, малко време. Ще откриете, че е интересно, странно, поетично, атрактивно и предизвикателно... Ако сте привлечени или нещо е останало неясно – върнете се пак. Всеки от нас и всички ние сме публиката на съвременното изкуство!

Така Институтът за съвременно изкуство – София обяснява една от идеите, залегнали в проекта му „Видео Европа за всеки”, с който от тази седмица може да се срещна софийската публика.

Проектът е в полза на изкуството в софийския подлез. Представя поредица прожекции на видеотворби от водещи художници, родени и живеещи в различни европейски страни.

В подлеза пред сграда “Царевец“ на Орлов мост, в специално подготвени пространства ви очакват изненади и провокации, красота и мисъл, политика и романтика, една различна и противоречива Европа, богата с истории, култури, индивиди, мнения.

Проектът се осъществява в контекста на Европредседателството на България и залага на нуждата не само да показваме нашето изкуство в Брюксел, но и да видим изкуството на нашите европейски съграждани тук.

Видео творбите са подбрани след преговори с авторите и техни представители за необичайното място, където се показват.

Програмата не е посветена на определена тема, а залага именно на различията, на разнообразието, от които се формира целостта на Европа.

Някои от видеата, направени още по времето, когато ние, българите се надявахме, борихме и стараехме да станем членове на ЕС, са вече световна класика, признати са за образци на националните си арт сцени, и подчертават огромните възможности на съвременното изкуство и неговите езици.

Автори на проекта са Яра Бубнова и Калин Серапионов. Той е продължение на „Клек-арт“, проект на ИСИ-София от 2007 г. – видеотворби на световни автори се прожектираха в софийско мазе в центъра като любителите на съвременно изкуство можеха да го възприемат почти денонощно от тротоара през малко прозорче, подобно на популярните улични магазинчета.

Осъществява се с подкрепата на Програма „Култура – 2018“ на Столична община и със съдействието на „Егида – София“ ЕАД.

Прожекциите са всеки ден от 17 ча до полунощ, организирани в групи по 3 на седмица. Проектът продължава до 31 май.

Тази седмица проектът на Института за съвременно изкуство „Видео Европа за всеки” представя:

Анета-Мона Чиза и Луция Ткачова „Опитай пак. Сбъркай пак. Сбъркай по-добре.“, 2011

Кристина Лукас, „Пантон“, 2007 (на фото - стоп-кадърът на 1878 г.) ;

Чиприан Мурешан, „Избери“, 2005

Споделяне

Още от Общество