Видео: Лидери на НАТО се шегуват с Тръмп, той нарече Трюдо "двуличен"

Видео: Лидери на НАТО се шегуват с Тръмп, той нарече Трюдо "двуличен"

Американският президент Доналд Тръмп нарече Джъстин Трюдо "двуличен", след като канадският премиер бе уловен от видеозапис как заедно с други световни лидери се майтапи с Тръмп. Неформалният разговор се води в началото на приема в Бъкингамския дворец в чест на 70-годишнината от създаването на НАТО.

"Той е двуличен", коментира Тръмп в сряда, добавяйки: "Честно, Трюдо е добро момче".

Краткото видео, което разбуни духовете, показва как някои от лидерите на НАТО се шегуват с президента Тръмп. На единия кадър са заснети няколко от гостите на приема, сред които Борис Джонсън, Джъстин Трюдо и Еманюел Макрон. Британският премиер Джонсън пита френския президент Макрон: "Затова ли той закъснява?", а канадският премиер Трюдо казва: "Той закъснява, защото дава 40-минутна пресконференция...". Трюдо добавя: "О, да, да, дааа. Той обяви...", но Макрон го прекъсва и говори нещо оживено на групата. Макрон обаче е с гръб към камерата и не се чува какво казва, отбелязва "Гардиан".

В нито един момент не се чува за кого си говорят, но явно става дума за американския президент, известен със своите дълги и несвързани пресконференции и който във вторник прекара около 50 минути в пререкания с репортерите.

Както и на миналогодишната среща на лидерите на НАТО, Тръмп пренебрегна нормалния протокол на събитието и използва появата си заедно със съюзническите лидери, за да отговаря на десетки въпроси, поставени му от световните медии.

По-късно видеото показва как Трюдо говори със същата група, към която вече са се присъединили холандският премиер Марк Рюте и принцеса Ан. Канадският премиер коментира: "Току що наблюдавахме как ченетата на неговия екип изпопадаха на пода". Отново не става ясно за кого говорят, о реакцията на Тръмп показва, че явно е схванал, че говорят за него.

Освен това нито един от събеседниците очевидно не си дава сметка, че неформалните разговори се записват от микрофоните на репортерите, на които бе даден достъп до залата в началото на приема, за да заснемат кадри.

В същото време Трюдо и останалите говорят открито и достатъчно високо, за да бъдат чути от останалите, отбелязва Си Ен Ен.

Редактирана версия на видеото, съсредоточена върху разговора между лидерите и добавени субтитри, бе качена на туитър страницата на канадската CBC.


"Без коментар. Това видео не казва нищо особено", заяви говорител на Макрон пред Си Ен Ен. Говорител на Трюдо също каза, че няма да има коментар за видеото. Говорител на Рюте каза пред Си Ен Ен, че не коментират разговори, водени при закрити врата.

Основна тема на разговорите между лидерите на НАТО в сряда е опасността да бъде блокиран планът на НАТО за защита на Балтийските страни и Полша, ако НАТО не осъди сирийските кюрди като терористи и съответно не даде одобрение на турската военна операция в Северна Сирия, започнала през октомври.

Във вторник вечерта кралицата даде прием в Бъкингамския дворец в чест на 70-годишнината на Северноаталнтическия съюз, докато отвън недоволни протестираха срещу Доналд Тръмп и предполагаемия му интерес да включи финансираната от държавата британска здравна система в преговорите за бъдеща търговска сделка с Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?