Съдържание от "Артекс"

Видео на стихотворението "Опълченците на Шипка" за 3 март

Видео на стихотворението "Опълченците на Шипка" за 3 март

Стихотворението "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов беше заснето на клип от инициатора на кампанията "Нашият дом е България" арх. Пламен Мирянов. Клипът е по случай националния празник 3-ти март.

Снимките са заснети при изключително тежки условия на връх Шипка. В тях участват Националната гвардейска част и звена на Министерството на отбраната. Видеото е първото за кампанията "Бъди войник" в поредицата "Слово, дух и меч".

Одата на Вазов "Опълченците на Шипка" се изпълнява от "гласа" на гвардията Янко Лозанов, който рецитира стиховете пред паметника на Шипка.

"Това е една история за подготовката на гвардейците за националния празник Трети март", разказва арх. Мирянов.

Атмосферните условия на върха подложили на изпитание снимачния екип. Пътят до паметника бил непроходим заради снегонавявания. Екипът решава да качи техниката с шейни. Наложило се да докарат такива от Паничище – на 300 км от Шипка. Те обаче не успели да качат на върха крана, нужен за снимките. За това помогнали войниците от 61-а стрямска механизирана бригада в Карлово - с камион и линейка.

Филмът "Опълченците на Шипка" ще е с времетраене от 20 минути, но сега на Трети март зрителите на БНТ и в ютюб ще могат да видят само заснетия пролог на одата. Останалата част ще се снима през август.

Арх. Мирянов разказва, че първото видео от завета на св. Йоан Рилски е вече факт. Със следващ клип ще се покрие целия текст. Той ще се снима около Рилския манастир и Кирилова поляна – местата, обитавани от светеца.

Видеоклипът със завета на св. Йоан Рилски ще бъде част от по-голям документално-игрален филм. Той ще е за поклонническото пътуване на няколко души от София до Рила. То се случва всяка година през август и преминава през целия дял от Рилския манастир до Рилските езера, накрая се стига до манастира.

Арх. Мирянов започва и проект за изнесени рецитали пред ученици с творби на Вазов, Ботев, св. Йоан Рилски, Яворов, Дебелянов, Далчев, Йовков. Първият бе миналата година пред ученици от 127-о СУ "Иван Николаевич Денкоглу" в Столичната библиотека.

Арх. Мирянов планира и изложба с поезия и пасажи от Библията по площадите на големите градове. Иска да направи и клип с най-красивите български манастири. "Тепърва започваме да пишем сценарий, тъй като всеки манастир има специална история", обяснява Мирянов.

Фондацията "Нашият дом е България" планира да издаде и книга в луксозно издание, която представя цитати от Библията на фона на акварелни картини. Ще бъдат ангажирани поне трима художници, а самите слова от Библията ще бъдат изписани от калиграфи - няма да има никакво печатане, никаква работа на компютър. След дигитализиране ще се разпечатват, но се знае, че всяка една буква, всяка една картина е създадена на ръка.

Въпреки скъпоструващото изпълнение тези книги ще бъдат за масово разпространение. Книгата ще бъде издадена с подкрепата на Българската православна църква.

Споделяне

Още от Общество