Видео, онлайн игри и социални мрежи – всекидневието на децата в интернет

Видео, онлайн игри и социални мрежи – всекидневието на децата в интернет

Гледане на видео клипове, социални мрежи, онлайн игри и слушане на музика - това са основните занимания на децата в интернет. Това коментира Петър Кънчев, експерт в Националния център за безопасен интернет пред БТА.

Самите деца оценяват използването на мрежата за търсене на информация за училищни цели като второто най-полезно нейно предназначение, но всъщност това е едва 12-тото, което биха правили в мрежата, показват данни от национално представително изследване, проведено от "Маркет Линкс" и координирано от Центъра за миналата година, което обхваща възрастовата група между 9 и 17 години.

Комуникацията е едно от ключовите неща за малчуганите в интернет. Реално детето се социализира два пъти - в реалната среда и дигиталната, където също поддържа връзка със своите приятели, родители, понякога и учители, обяснява експертът.

Това по думите му не е притеснително, защото също е общуване. Проблеми може да има в случаите, когато детето играе ролята на аутсайдер в училище и продължава да има същите отношения и в социалната мрежа. Това може да го потисне допълнително, но така или иначе се случва в реалната среда, просто се мултиплицира във виртуалната, посочва Петър Кънчев.

Той отчита, че е паднала възрастта, в която децата започват да използват интернет. Докато през 2010 г. по-голямата част са влизали за първи път в мрежата на 10 години, сега за първи път я използват на седем.

Почти всички деца използват интернет, а 93 на сто влизат в мрежата всеки ден. Има дори потребители на четиригодишна възраст - около 3%.

Тенденцията децата все по-рано да влизат в мрежата ще се запази. Тя се наблюдава не само в България, но и в повечето държави. Светът, в който те живеят днес, е дигитален и реален, виртуалният свят е част от заобикалящата ги среда, коментира Кънчев.

Това е и причината за популярността на социалните мрежи. 87 на сто от децата между 9 и 13 години използват социални мрежи, а през 2010 г. са били доста по-малко – 54 на сто. Над 90% от тийнейджърите между 15 и 17 години, както и по-малките между 12 и 13 години, са в социалните мрежи. Според данните от изследването 73 на сто от децата между 9 и 11 години също имат профили там.

Освен това има съвсем минимални разлика в това отношение между живеещите в София, големите и малките градове и селата, констатират още от Националния център за безопасен интернет.

Няма нищо специфично в социалните мрежи, които ги прави опасни сами по себе си, повечето от рисковете съществуват и в реалния живот, коментира Петър Кънчев. Той отбеляза общуването с хора, които децата не познават в социалните мрежи и онлайн тормозът като едни от проблемите на интернет комуникацията.

Съветите му за безопасност са децата да не приемат покани за срещи от непознати и да могат да оправят настройките на профила си. В сайта на центъра www.safenet.bg е посочена гореща линия за подобни проблеми в мрежата.

Според експерта е много важно да има доверие между родител и дете, за да може да се говори по тези теми. Забраните не са добра идея, по-скоро трябва да има диалог. Ролята на родителя е на човек, който помага, интересува се какво прави детето и може да му даде съвети как да е в безопасност.

Има важни защити за детските профили във Фейсбук например, каквито не съществуват за възрастни, затова малките потребители трябва да посочат истинската си възраст, или възможно най-близка до истинската, обяснява Кънчев.

Той смята още, че е индивидуална преценката колко време трябва да прекара едно дете в интернет. Всяко нещо, с което се прекалява, е вредно, затова е важно да има определени правила за това. Например както има време за вечеря или време за лягане, посочва специалистът.

Споделяне

Още от IT

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?