Видео показва ракетния удар по украинския самолет край Техерен

Видео показва ракетния удар по украинския самолет край Техерен

В интернет се появи видео, което показва предполагаемия удар на ирански ракети  по украинския пътнически самолет, който се разби в сряда и всички 176 души на борда загинаха. На видеото, верифицирано от "Ню Йорк таймс", се вижда как ракета се взривява до самолет над Паранд, предградие близо до летището в Техеран, в района, където самолетът на Украинските международни авиолинии спира да излъчва сигнал преди да се разбие.

Докато разследващите се опитват да определят официалната причина за инцидента, видеото предоставя нови данни за катастрофата, която се случи само час след като Иран извърши ракетни удари по две авиобази в Ирак, където са позиционирани американски сили.

Западните разузнавателни служби са стигнали до извода, че украинският "Боинг 737 - 800" е свален погрешка от иранската противоракетна отбрана. САЩ и съюзниците им открито заявиха тази версия в четвъртък, но Иран отрича.

На видеото се вижда как избухва малка експлозия, явно в момента, когато ракетата удря самолета над Паранд. Самолетът обаче не се взривява, а продължава да лети няколко минути и прави завой обратно към летището. В този момент обаче той спира да излъчва сигнал и лети към летището обхванат в пламъци, преди бързо да се взриви и разбие, както се вижда от други видеа, проверени от "Ню Йорк таймс".

Визуалните и звуковите данни от видеото съвпадат с информацията за траекторията самолета и сателитните снимки на района в близост до мястото на катастрофата. Сателитните снимки са били предоставени на "Ню Йорк таймс" от компанията Maxar Technologies, която се занимава с космическа технология.

Изданието посочва и различни детайли от видеото, които помагат да се верифицира неговата автентичност.

Последните мигове от живота на хората в самолета вероятно са били ужасяващи, като се започне от експлозията, при която ракетите се взривяват точно отвън, изпращайки шрапнели и отломки спираловидно през фюзелажа.

Американски сателити, предназначени да следят изстрелването на ракети, са засекли стрелба от ирански прехващач с малък обсег. Американските разузнавателни служби по-късно са прихванали ирански комуникации, които потвърждават, че системата на иранската ПВО е свалила украинския самолет, заявиха официални лица.

В мрежата се появи и второ видео, който показва как горящ самолет се разбива на земята.

Бял пламък се носи надолу през черното небе и от него понякога излизат искри. После той изчезва зад дърветата и огромно огнено кълбо озарява небето при удара със земята.

Някой край камерата казва на фарси: "Самолетът се запали. Шахриар. Фердосих (имената на две предградия близо до техеранското летище - бел. ред.). В името на състрадателния и милостив Бог. Боже, помогни. Обадете се на пожарната!"

На този фон иранският посланик във Великобритания отрече съобщенията, че иранските власти са заравнили с булдозери мястото на катастрофата край Техеран на украинския пътнически самолет, за който Канада и няколко западни лидери казват, че може да е бил свален по погрешка с ракета, предаде Ройтерс.

В туит Хамид Бейдинеджад нарича тези твърдения "пълен абсурд".

Иран отрича самолетът да е бил ударен от ракета.

Асошиейтед прес съобщи за получени любителски видеокадри, заснети от улиците в Техеран по време на катастрофата, които като че ли потвърждават версията за сваляне на самолета с ракета земя-въздух.

На тях се виждат последните секунди от полета на самолета, който се разби броени часове след иранските ракетни удари срещу военни бази в Ирак, в които има американци. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят