Видеонаблюдение по цялата ограда с Турция, само 5 км все още са без мрежа

Усвоени са 35 млн. евро от 160-те млн. отпуснати от ЕС за съоръжението

Видеонаблюдение по цялата ограда с Турция, само 5 км все още са без мрежа

Само 5 км от границата ни с Турция е без ограда. От отпуснатите 160 млн. евро от ЕС за съоръжението до момента са усвоени 35 млн. евро. Брюксел е заявил готовност за удължаване на срока за използването на средствата с 12 месеца. Те ще отидат за надграждане на съоръжението с интегрирана система за наблюдение, купуване на високопроходима техника и облекло за граничните полицаи. Това информира министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков.

През последните месеци правителството е подложено на атака от страна на депутатката от БСП Елена Йончева, която твърди, че средствата за изразходването на оградата не са използвани ефективно и вместо двуредова е направена едноредова ограда. Тя внесе сигнал в прокуратурата по този повод. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Сименов отговори с контрасигнал срещу нея в прокуратурата заради заплаха за националната сигурност.

Парите за оградата

В изграждането на оградата по турската граница досега България е инвестирала 100 млн. лева в съоръжението от националния бюджет, каза Радев.

От отпуснатите 160 млн. евро от ЕС на този етап са усвоени 35 млн. евро, част от които вече са договорени и разплатени. За други 70 млн. евро текат процедури, остава да се работи по около 57 млн. евро, каза вътрешният министър.

Той припомни, че в разговор, проведен преди месец с европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, е било поискано удължаване на сроковете, тъй като по обективни причини страната ни има затруднения с изпълнението им. Въпросът е бил обсъден и на срещите на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел, посочи Радев.

Целта е с евросредства да бъдат надградени интегрираните системи за наблюдение на българо-турската граница, като по този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение, обясни Радев.

В момента няма видеонаблюдение по цялата граница по различни причини. Камери са монтирани в една малка част от Хасково до "Капитан Андреево". Другата, по-голямата, отива до Резово, каза Радев. Той допълни, че сега, където няма видеонаблюдение на границата, ще бъде добавено.

Останалата част от средствата ще бъде насочена за осигуряване на проходима техника и облекла за граничните полицаи, каза Радев.

По този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение по българо-турската граница, което е почти напълно готово, каза вътрешният мнистър.

"Всички се вълнуват и постоянно задават въпроса - "Да де, то го има (оградата – бел. ред.), но защо ние намираме мигранти в средата на държавата?". Еми ето сега, ако успеем да направим това, да подобрим и да надградим това инженерно съдържание, ще се променят нещата", коментира Валентин Радев.

След проверката на съоръжението на място Радев заяви, че "донякъде" е доволен от състоянието на оградата, но смята, че "може още много да се направи".

Заплатите на полицаите

По повод искането на полицаите за увеличаване на заплатите им, вътрешният министър каза, че ще настоява да се вдигнат на тези, които работят "на терен".

Това обаче ще стане след преглед на целия сектор "Сигурност", в диалог с другите системи – на отбраната и на образованието. Трябва да се прецени и дали може да се вдигнат заплатите в средата на годината или това ще стане с бюджета за 2018 г., обясни Радев.

"Запознат съм с аргументите, предприемаме доста стъпки в посока както за повишаване на заплатите, така и за осигуряване на облекла, за да бъдат мотивирани полицаите, на които разчита цялото общество", каза вътрешният министър.

Телефон 112

Ще бъдат отпуснати средства и за удължаване на гаранционните срокове за поддръжката на Националната система за спешни обаждания – телефон 112, съобщи още Валентин Радев без да посочи сумата.

"Получихме подкрепа от премиера и финансовия министър за осигуряване на средства за удължаване на сроковете за гаранционна поддръжка, така че да няма сривове в тази важна система", каза вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?