Видеонаблюдение, психолози и ново ръководство влизат в бургаската забавачка

Таен видеозапис показа психически и физически тормоз върху деца

Уволнената директорка на детска градина "Брезичка" Събка Недева

Ново ръководство и психолози влизат в детска градина "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков" в понеделник. Постигнато е съгласие и за поставянето на видеонаблюдение, което ще се случи в рамките на седмица, съобщиха от общината в Бургас.

Мерките се взимат след като в социалните мрежи беше разпространен видеозапис как децата са подлагани на психически и физически тормоз от страна на две учителки в продължение на седмица. От кадрите се вижда бой, скубане, викове, обиди.

Една от майките разказа, че с детето ѝ вече работи психолог. Забелязала, че има проблем, след като започнало да проявява агресия към играчките си – както словесна, така и физическа.

Друго дете е било с насинени крака. Малчуганите били удряни, защото не можели да се справят със задачите от учебния процес, твърдят родителите. Възпитателките дори обиждали някои от децата заради наднорменото им тегло.

Директорката на детската градина Събка Недева заяви, че упражнява ежедневен контрол във всички групи. До момента не е имало нито устен, нито писмен сигнал за проблем в група "Мики Маус", каза Недева. Тя потвърди, че двете учителки от видеото са отказали да бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Това обаче за нея не било индикация, че има проблем.

Въпреки наличния готов проект с остойностяване за изграждане на видеонаблюдение в детската градина, такова няма, тъй като на Учителски съвет възражение е отправила една от възпитателките заснети във видеото, твърдят от община Бургас без да посочват коя.

Едната от учителките - Светла Петрова, е излязла в болничен заради влошено здраве. От общината казаха, че ще подадат сигнал в НОИ, за да бъде проверена достоверността на болничния ѝ лист.

Пред Нова телевизия г-жа Петрова отрече да е имало шамари, а за пръчката, която се вижда във видеото, обясни че е част от репетиция на танц. За колежката си Милена Иванова заяви, че е добър педагог и не пожела да коментира действията ѝ.

Иванова беше освободена още в четвъртък, след като рано сутринта майка ѝ отнесла млба за напускане.

Преди няколко месеца Милена Иванова е била наградена от кмета на Бургас Димитър Николов за добра работа. По думите на кмета тя му е била предложена от ръководството на детската градина.

Прокуратурата разследва тормоз над 5 деца в детска градина "Брезичка" в Бургас, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?