Видеонаблюдение ще има само в складовете за горива

ГЕРБ отхвърли идеята на Борисов за 0% ДДС върху книгите

Видеонаблюдение ще има само в складовете за горива

Въвежда се задължително видеонаблюдение в складовете за производство и съхранение на горива, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене данъчните промени за 2020 г.

Камерите ще бъдат разположени само на входа и изхода на складовете, а не и във вътрешността им, защото там има измервателни уреди с дистанционна връзка с контролните органи.

Видеонаблюдението според премиера Бойко Борисов е разковничето за борба с контрабандата в сектора. В същото време не е ясно как мярката ще работи на практика и колко служители ще трябва да следят денонощно цистерните, които влизат и излизат от складовете.

След като се види реалният ефект от видеонаблюдението, ще преценим дали е подходящо да се въведе и за други акцизни стоки като алкохола, обясни шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Друга съществена промяна е затягане на режима за регистрация по ДДС с цел да се предотвратят опитите за избягване на облагане. В последните години данъчните са засекли стотици случаи на търговски обекти, особено по Черноморието, за които се регистрира нова фирма в момента, в който оборотът доближи прага от 50 000 лв.

Според промените, когато в един търговски обект еднородна дейност извършват една след друга свързани фирми или привидно различни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предишните работили там фирми за максимум 12 месеца. Когато обаче между смяната на търговските дружества обектът не е работил за повече от един месец, сумирането на оборотите няма да се прилага.

Отпадна първоначалното предложение на финансовото министерство прехвърлянето на акции на фирми при имотни сделки да се облага с ДДС. НАП е засекла редица опити да се продават имоти чрез апортирането им в специално създадени за целта търговски дружества, като сделката се оформя като покупко-продажба на акции, която е необлагаема, вместо като покупко-продажба на самия имот. Предложените текстове за изменение на закона обаче се оказаха проблемни и отпаднаха.

Според друга промяна в данъчните закони куриерските фирми ще са длъжни да упражняват по-сериозен контрол върху акцизните стоки, главно заради много случаи на продажба на цигари и тютюн без платен акциз през куриери.

При пренос на пратка с акцизни стоки куриерите ще изискват документ за самоличност и от подателя, и от получателя на пратката. Ако се появят съмнения за нарушение или при поискване от митниците куриерите и пощите ще трябва да отварят пратката за проверка (в стая с видеонаблюдение и свидетели), дори без съгласието на подателя. Ако в пратката има рискови стоки – цигари или тютюн без платен акциз, тя ще се задържа за проверка от контролните органи.

Намалява се административната тежест при ползване на данъчни облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Отхвърлени бяха предложенията на ?IM и ДПС за намаляване на ставката на ДДС върху храни, лекарства и книги, въпреки че лично премиерът Бойко Борисов през юни изрази готовност за намаляване на данъка върху книгите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес