Видеонаблюдение ще има само в складовете за горива

ГЕРБ отхвърли идеята на Борисов за 0% ДДС върху книгите

Видеонаблюдение ще има само в складовете за горива

Въвежда се задължително видеонаблюдение в складовете за производство и съхранение на горива, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене данъчните промени за 2020 г.

Камерите ще бъдат разположени само на входа и изхода на складовете, а не и във вътрешността им, защото там има измервателни уреди с дистанционна връзка с контролните органи.

Видеонаблюдението според премиера Бойко Борисов е разковничето за борба с контрабандата в сектора. В същото време не е ясно как мярката ще работи на практика и колко служители ще трябва да следят денонощно цистерните, които влизат и излизат от складовете.

След като се види реалният ефект от видеонаблюдението, ще преценим дали е подходящо да се въведе и за други акцизни стоки като алкохола, обясни шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Друга съществена промяна е затягане на режима за регистрация по ДДС с цел да се предотвратят опитите за избягване на облагане. В последните години данъчните са засекли стотици случаи на търговски обекти, особено по Черноморието, за които се регистрира нова фирма в момента, в който оборотът доближи прага от 50 000 лв.

Според промените, когато в един търговски обект еднородна дейност извършват една след друга свързани фирми или привидно различни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предишните работили там фирми за максимум 12 месеца. Когато обаче между смяната на търговските дружества обектът не е работил за повече от един месец, сумирането на оборотите няма да се прилага.

Отпадна първоначалното предложение на финансовото министерство прехвърлянето на акции на фирми при имотни сделки да се облага с ДДС. НАП е засекла редица опити да се продават имоти чрез апортирането им в специално създадени за целта търговски дружества, като сделката се оформя като покупко-продажба на акции, която е необлагаема, вместо като покупко-продажба на самия имот. Предложените текстове за изменение на закона обаче се оказаха проблемни и отпаднаха.

Според друга промяна в данъчните закони куриерските фирми ще са длъжни да упражняват по-сериозен контрол върху акцизните стоки, главно заради много случаи на продажба на цигари и тютюн без платен акциз през куриери.

При пренос на пратка с акцизни стоки куриерите ще изискват документ за самоличност и от подателя, и от получателя на пратката. Ако се появят съмнения за нарушение или при поискване от митниците куриерите и пощите ще трябва да отварят пратката за проверка (в стая с видеонаблюдение и свидетели), дори без съгласието на подателя. Ако в пратката има рискови стоки – цигари или тютюн без платен акциз, тя ще се задържа за проверка от контролните органи.

Намалява се административната тежест при ползване на данъчни облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Отхвърлени бяха предложенията на ?IM и ДПС за намаляване на ставката на ДДС върху храни, лекарства и книги, въпреки че лично премиерът Бойко Борисов през юни изрази готовност за намаляване на данъка върху книгите.

Още по темата
Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?