Министър Ивайло Московски

Видеонаблюдението на автогарите става задължително

Видеонаблюдението на автогарите става задължително

Наличието на видеонаблюдение на автогарите ще стане задължително за получаването на лиценз. Това е едно от допълнителните правила, които Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обмисля в посока на засилване на сигурността на пътниците, съобщи министър Ивайло Московски, цитиран от “Фокус”.

"Повечето автогари са частни. Лицензионният режим досега предвиждаше за получаването на разрешително да се свика комисия, в която влизат представители на общините, “Автомобилна администрация” и други. Задължително ще въведем изискването – един от критериите за лицензирането да бъде наличието на видеонаблюдение”, обясни министърът.

Той припомни, че е забранено изпращането на пратки по шофьорите на автобусите на междуградските линии и контролът ще бъде засилен.

“Тази дейност е забранена. Това е нерегламентирана куриерска услуга. И вчера на съвещанието, което проведох с колегите, дадохме указания на “Автомобилна администрация” – да предупредят превозвачите да не извършват такъв вид транспортиране на пратки. Ако е необходимо, ще направим промени в наредби, дори и в закон, за да наложим санкции на тези, които го правят”, каза министърът.

Той обясни, че служителите на ДАИ нямат право да проверяват личния багаж на пътниците. “Можем да инструктираме превозвачите да бъдат по-бдителни, но нямаме право да караме хората да си отварят чантите. Това може да стане при съвместна дейност с колеги от други институции, но е мярка, която по-скоро би функционирала при подаден сигнал и завишен риск”, коментира още Московски.

“Във Варна и Бургас са конценсионирани пристанища и там ангажиментът е на оператора, разговаряли сме неформално – ако се наложи разширяване на периметъра на видеонаблюдението, това да бъде направено. По същия начин това се отнася до морските гари”, добави министърът.

Според Московски държавата е реагирала много адекватно на ситуацията по време на атаката срещу израелски туристи на 18 юли. Той все пак смята, че са нужни допълнителни специални планове за действие в подобни случаи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?