Видеозапис показва екзекуцията на британския заложник в Ирак

Видеозапис, разпространен от ислямски екстремисти в петък, показва обезглавяването на британския заложник Кенет Бигли, предаде Ройтерс.

На записа се вижда как Бигли прави изявление, докато шестима екстремисти стоят зад него. Един от тях отрязва главата му с нож.

Бигли е облечен в оранжеви дрехи, подобни на тези, които носят задържаните в американски затвори, включително в Гуантанамо.

Екстремисти във Фалуджа казаха по-рано в петък, че Бигли бил убит предишната нощ в Латифия, сунитски град на югозапад от Багдад.

Американските сили и иракското правителство определят бунтовния град Фалуджа като главна база на чуждестранни ислямистки активисти, водени от йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи, чиято групировка Таухид уа Джихад държеше Кенет Бигли за заложник.

До петък вечерта британското правителство и американските военни в Ирак нямаха независимо потвърждение за смъртта на Бигли.

62 -годишният инженер бе отвлечен от Багдад преди три седмици заедно с двама американски колеги, които няколко дни по-късно бяха убити.

Журналист от агенция Ройтерс изгледал записа с обезглавяването на Бигли в офиса на чуждестранна медийна организация в Багдад, която пожелала анонимност.

На записа се вижда как Бигли говори, докато шестима екстремисти стоят зад него. След това един от тях прочита изявление и отрязва главата му с нож.

На стената зад него стои знамето на групировката Таухид уа Джихад.

В изявлението на екстремистите се казва, че британският премиер Тони Блеър не е изпълнил искането им за освобождаване на жените затворнички в Ирак и се призовават всички мюсюлмани на джихад срещу неверниците в страната.

Бигли беше убит независимо от международните усилия, положени от семейството му, от политици и мюсюлмански лидери да спасят живота му.

В сряда либийският ръководител Муамар Кадафи призова похитителите на британеца да го освободят.

Във вторник Ирландия издаде паспорт на Бигли с надеждата това да му помогне.

Ирландия е неутрална държава и се противопостави на войната в Ирак.

Британското правителство, което е твърд съюзник на САЩ в Ирак, заяви по-рано, че би изслушало похитителите на Бигли. Външният министър Джак Стро обаче подчерта, че правителството няма да води преговори с тях и не е готово да плати откуп.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?