Видеозапис показва как Брайвик паркира заредения си с експлозиви микробус в Осло

Норвежка обществена телевизия Ен Ар Ко (NRK) разпространи за първи път видеозапис, на който крайнодесният екстремист Андерш Брайвик паркира заредения с експлозиви микробус, който избухна на 22 юли 2011 г. в Осло и отне живота на осем души.

Направеният от охранителните камери запис показва как бял микробус паркира до сградата, където се намират службите на министър-председателя. После шофьорът, облечен в униформа, слиза и се отдалечава с едри крачки. Видеото, което се коментира от дежурил в злополучния ден агент по сигурността, показва също от различен ъгъл експлозията на близо еднотонната бомба, убила осем души и ранила няколко десетки.

На записа се вижда също как Брайвик потегля с друг автомобил (сив Фиат), с който после отива на остров Ютьоя. Там той застреля 69 души, предимно млади хора от младежката организация на Норвежката работническа партия.

Кадри от атентата бяха разпространени по време на процеса, но за първи път се излъчват за широката публика.

На 24 август Брайвик получи най-тежката според норвежкото законодателство присъда от 21 години затвор, която може да бъде удължена безсрочно, ако осъдения е смятан за опасен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?