Видимо пиян, Сидеров вдигнал скандал и нагрубил екипажа на "Луфтханза"

Видимо пиян, Сидеров вдигнал скандал и нагрубил екипажа на "Луфтханза"

Пътувайки в сряда от София за Франкфурт на Майн лидерът на "Атака" Волен Сидеров е бил пиян, вдигнал е скандал и е обидил на расистка основа екипажа на самолета на "Луфтханза", съобщили за "Дневник" от пресслужбата на полицията в германския град. След това на франкфуртското летище Сидеров нагрубил и германска полицайка, която е внесла оплакване срещу него, твърдят от полицията във Франкфурт.

Същевременно германският специализиран сайт за полицейски новини Polizeipresse.de публикува официално съобщение на франкфуртската полиция, в което се казва, че по време на полета от София за Франкфрут вчера следобед "53-годишният видимо пиян пътник е буйствал и е отказал да изпълни нарежданията на персонала". Наближавайки града, капитанът на самолета е съобщил на летищните власти, че вози неуправляем пътник.

След кацането във Франкфурт около 16 часа местно време (17 ч. българско) към самолета са били изпратени няколко полицейски патрула. От екипажа полицаите научили, че през цялото време на полета Сидеров не е изпълнявал указанията. Той е отказал да закопчее предпазния си колан при излитането и приземяването, не искал да седне на мястото си, дори е нахлул в бордовата кухня. Хвърлил е предоставената му храна, постоянно е пречил на стюардесите и ги е обиждал с расистки думи, се казва още в съобщението.

Дойче веле цитира говорител на "Луфтханза", според когото Сидеров наричал членовете на персонала "нацисти" и "антисемити". На стюардесата, която го помолила да се държи прилично, той изкрещял: "Няма да ми заповядва някаква си русокоса арийка". Някои от пасажерите помолили българския политик да се държи както трябва, но техните призиви го разярили още повече.

Според дойче веле заради буйстващия български гост пилотът приземил самолета не на предвидената писта с ръкав до самата сграда, а на странична позиция. Целта била да не се стига до скандали и на самото летище във Франкфурт на Майн. Алармираните от екипажа полицаи вече чакали самолета на самата писта и извършили  проверка на документите на Сидеров в самия самолет. Тогава той обидил и полицайката.

От него не е взета алкохолна проба, тъй като той е показал дипломатическия си паспорт, след което е напуснал самолета, казва за "Дневник" Андре Щурмайт от полицейския президиум във Франкфурт.

"Ако този човек не разполагаше с дипломатически паспорт, той щеше да бъде временно арестуван", заявява пред Дойче веле говорител на полицейския президиум. В такива случаи преди да пуснат задържаното лице полицаите са длъжни да вземат пръстови отпечатъци, да направят снимки, както и да поискат парична гаранция, тъй като става дума за чужд гражданин, отбелязва радиостанцията.

Каква защита дава дипломатическият паспорт е един от най-важните въпроси, които занимават полицията и прокуратурата във Франкфурт на Майн във връзка със случая, посочве Дойче веле. От отговора ще стане ясно дали срещу Сидеров ще бъде повдигнато обвинение. Българските и германските власти трябва да уточнят, ползва ли се Сидеров с имунитет в чужбина. Другият важен въпрос е с каква цел лидерът на "Атака" пребивава в Германия - служебна или лична. И още: дали ползваният от него дипломатически паспорт е във връзка с тази цел.

Срещу лидера на "Атака" е образуван сигнал заради обида и нарушение на закона за въздушна сигурност. Член на екипажа на "Луфтханза" също е подал оплакване срещу българския пътник. Дойче веле посочва, че полицията във Франкфурт на Майн разследва случая.

Същевременно заместник-председателят на парламентарната група на "Атака" Десислав Чуколов заяви в парламента, че говорителят на МВнР ще си понесе последствията, че е разпространил невярна информация за арестуване на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Сидеров и служители на персонала на "Луфтханза" са си разменили реплики по време на полета, каза депутатът от "Атака". Лидерът на партията Волен Сидеров не е бил задържан, камо ли арестуван. Имало е разговор с данъчните власти за разясняване на ситуацията, обясни Чуколов, цитиран от БТА.

Волен Сидеров не е извършил нещо, което да противоречи на добрите нрави и норми, допълни още депутатът.

След коментарите на говорителя на външно министерство Сидеров бил разговарял с министъра на външните работи Николай Младенов. По случая от ведомството ще определят как ще се процедира с разпространяването на невярната информация, посочи още Чуколов.

Той добави, че в момента Волен Сидеров е в Германия по здравословни причини.

В сряда говорителят на МВнР Драговест Горанов съобщи, че лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров е бил арестуван на летището във Франкфурт, след което е бил освободен.

По думите на говорителя "Сидеров е направил скандал на борда на самолет на авиокомпания "Луфтханза" и явно екипажът се е свързал със съответните служби за сигурност“. След приземяването, когато слязъл на летището, Сидеров бил арестуван. Той е заявил, че е българин и е показал дипломатическия си паспорт, в резултат на което е бил освободен, посочи Горанов.

"Имах обяснение с персонала във връзка с обслужването, не съм бил задържан и арестуван", заяви в сряда Сидеров чрез пресцентъра на "Атака". Той посочи, че някой от пътниците в самолета, в който е пътувал, е чул разговора му с персонала и е решил "да пусне такава сензация".

"Явно на някои хора в България много им се ще да бъда арестуван, но за тяхно съжаление не съм", добави лидерът на "Атака". "Няма такова нещо, това са интриги и лъжи, и ще заведа иск за уронване на престижа срещу всеки, който ги разпространява", каза той.

От пресцентъра на партията съобщиха, че "юридическият екип на "Атака" ще заведе дела срещу абсолютно всеки, който разпространява тази дезинформация, уронваща престижа на партия "Атака" и нейния лидер".

Споделяне

Още по темата

Още от България