Видин и Монтана се обезлюдяват най-бързо, жителите на София с 3% ръст за три години

Слабо заселените региони в ЕС са най-застрашени от бедност

Сн. БГНЕС

София има 3% ръст на жителите за три години, а Видин и Монтана се обезлюдяват най-бързо. В същото време в слабо и средно заселените райони се живее в най-голям риск от бедност. Това са основните изводи от данните на Евростат за населението на Евросъюза в периода 2008-2011 година.

Европейската статистика показва и регионите с най-нисък и най-висок прираст на населението. По този показател най-значителен спад на населението на 1 000 души е отчетен в региони в Литва и Латвия - 22% и Янина, Гърция - 20 на сто. За България - най-висок ръст е отчетен в столицата София - 3.4%, а най-голям спад във Видин -17% и Монтана – 15%, които се оказват двата най-интензивно намаляващи български града.

Близо 57 на сто от българите в слабо заселени места и 54% от средно населените райони или малки градчета живеят в риск от бедност и социално изключване.  Около 38% от българите в гъсто заселени райони или по-големи градове също са застрашени от бедност и социално изпадане.

България е с показател за риск от бедност 49 на сто при среден показател 24 процента за ЕС, сочат данните на Евростат. Анализът отчита рисковете от бедност в над 1 300 европейски региона по няколко показателя - по степента на урбанизация на населеното място; по прираста на населението на 1 000 души в различните еврорегиони и по промяната на нивото на заетост на хората между 20-64 години. През този период около 120 милиона души в ЕС или 24 на сто от населението са били застрашени от бедност или социално изключване, показват данните, цитирани от БТА.

След България с висок риск от бедност са хората в Румъния – 40.3 на сто, Латвия – 36.6 на сто, Литва и Унгария - по 32 на сто и др. Страните с най-нисък дял от хората, които са изложени на бедност и социално изключване по степен на урбанизация са Чехия – 15.4 на сто и Холандия – 15.7 на сто.

Следват Швеция - 16 на сто, Люксембург - 16,8 на сто и Австрия- 16.9 на сто.

Най-голям спад в заетостта на хората между 20 - 64 години отново е отчетен в България - в Южен Централен район заетостта спада с 9.7 процентни пункта през 2011 г. Зад нас са райони в Латвия и Испания  със спад от 9.5 процентни пункта, три района в Ирландия със спад от  9.2 процентни пункта и др.

На другия полюс с ръст от 8.3 на сто са районите Корса във Франция, Анхалт, Германия – 4.5% и Тичино, Швейцария – 3.2%. Сред 36 региона в ЕС, които са имали различно увеличение на нивото на заетост - 25 се намират в Германия, по три - във Франция и Полша, два - в Румъния, по един в Малта, Люксембург и Великобритания, отчита Евростат.

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?