Видин поема управлението на втория мост над Дунав

Снимка: БГНЕС

Седалището на бъдещата проектна компания, която ще управлява втория мост над Дунав, ще е във Видин. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на депутата от БСП Михаил Миков. По думите му Румъния е дала принципно съгласие за това, но се очаква да го потвърди и с официален документ.

Няма никакво основание седалище на бъдещата компания да бъде в София, каза министър Московски. Неотдавна премиерът Бойко Борисов съобщи, че седалището на компанията ще бъде в столицата.

Съвместното българо-румънско търговско дружество ще управлява транспортната инфраструктура като публична собственост в името на двете държави. Един от спорните моменти между двете държави е къде да бъде седалището на фирмата. Обсъждани са били два варианта - то да се управлява от Видин или Калафат, но в крайна сметка Румъния се е съгласила седалището на фирмата да е България, каза Московски.

Другият спорен момент е разпределението на приходите от постъпилите такси от преминаването на моста. Съгласно подписания меморандум то зависи от направените инвестиции от двете страни и би трябвало да бъде 1 към 5 в наша полза.

Очаква се по втория мост над Дунав да може да се минава с автомобили през май 2013 г., каза Московски.

В момента изпълнението на проекта е в последната си фаза. Ако времето до края на годината позволи, трябва да приключат довършителни работи по строителството. Това са полагане на хидроизолации, монтаж на електрозахранващи, съобщителни, противопожарни, сигнализационни и други инсталации, изграждане на пътни настилки и релсов път, каза министър Московски.

Прилежащата пътна и железопътна инфраструктура към моста са завършени от румънска и българска страна. След приключване на строителството ще започнат изпитванията на мостовото съоръжение и на различните системи за контрол и сигурност, на шосейния и железопътен трафик, обясни Московски.

Споделяне

Още от Бизнес