Видинският съд отказа да отстрани кмета на града

Видинският съд отказа да отстрани кмета на града

Видинският окръжен съд отхвърли искането на прокуратурата за временното отстраняване на кмет на града Герго Гергов от длъжност, докато тече разследването срещу него.

На 1 август Софийска градска прокуратура повдигна три обвинения срещу Гергов, който стана кмет на Видин с подкрепата на БСП, и поиска отстраняването му от поста.

Гергов  е обвинен в престъпление по служба, незаконно притежаване на антични монети и боеприпаси без разрешение.

Съдията по делото Габриел Йончев обаче отказа да отстрани Гергов от кметския пост, защото не е възпрепятствал разследването срещу него. Няма данни за това, че обвиняемият е предприел действия за укриване на документи или за оказване на въздействие, на натиск на служители, които е трябвало да свидетелстват, заяви съдията Йончев.

Според него двамата свидетели, които са разпитани по делото – Орлин Василев, секретар на общинаВидин, и Ангел Иванов, счетоводител вотдел "Образование“ са заявили, че без да им е оказван натиск от кмета Гергов са съдействали на разследващите служители от ДАНС.

Прокуратурата може да протестира решението на Окръжния съд във Видин пред Софийския апелативен съд.

Според  държавното обвинение в периода от началото на 2012 г. до 15 юли 2014 г. Гергов е нарушил служебните си задължения във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детските градини във Видин. Целта е била Гергов да набави облага за фирмата доставчик на продуктите, от което общината е загубила 150 000 лв., твърди прокуратурата. 

Освен това при обиск в дома на Гергов са открити 15 антични римски монети от III век след новата ера, които не са били регистрирани. Кметът държал в дома си и 152 патрона, без да има разрешениеза тях.

Първоначално Гергов беше задържан, но след това бе пуснат срещу парична гаранция от 30 000 лева.

Кметът на Видин беше арестуван след разследване на Нова телевизия, в което се разказваше  за продажбата на хранителни продукти на завишени цени за детските градини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?