Видя се краят на учителската стачка

Видя се краят на учителската стачка

До часове може да има решение за учителските заплати и да се подпише споразумение между правителството и синдикатите за прекратяване на стачката. Това стана ясно в петък следобед, след разговорите в Министерския съвет с участието на премиера Сергей Станишев, по време на които кабинетът е предложил 80 лв. увеличение на средната работна заплата в образованието от 1 ноември т.г. Размерът на това увеличение беше най-големият проблем в досегашните преговори, продължили с драматични обратни повече от месец.

Тази среща показа готовността и на отсрещната страна най-после това страдание да спре и да се опитаме да финализираме общ текст на стачно споразумение, каза лидерът на КНСБ Желязко Христов.

След дискусията правителството оформи своето предложение, което сега ще представим на нашите колеги, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев.

Предстои стачните структури по места да се запознаят с окончателния текст, което, според синдикатите, може да отнеме и 24 часа. Утре, ако постигнем днес споразумение, ще свикаме стачните структури, за да поискаме мандата им за сключване на споразумението, каза Желязко Христов.

Имаме уверението, че в бюджет 2008 за образование ще има допълнително още 470 милиона лева, добави той.

След срещата в МС, в която участваха министрите на образованието и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, разговорите продължиха в просветното министерство.  

Освен размера на заплатата, са обсъждани и други конфликтни точки, като допълнителното материално стимулиране и въпроса с частните уроци. Синдикатите настояват учителите да декларират пред директорите, както до сега, дали дават частни уроци. Но и държавата трябва да подготви своя публичен регистър за частните уроци, това е пазар на труда, коментира Желязко Христов. Според него никой няма право да лишава учителите от това, целият въпрос е всичко това да става законно. Лидерът на КНСБ изрази мнение, че няма да нужда в споразумението да се преповтарят текстове, както за пример даде фиксирането на матурите. В Закона за народната просвета си е написано за външното оценяване, което означава матура, допълни Христов.

Надявам се, че след няколко часа ще имаме общ документ, каза министър Вълчев, според когото се върви към сближаване на позициите. Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено, добави той.

На въпрос дали премиерът Станишев им е поставил задача преговорите да се финализират преди местния вот в неделя, Пламен Орешарски отговори, че няма такава задача, важното е да се намери работещо решение. Той допълни, че за догодина всичко зависи от самите училища, от делегираните бюджети и да могат да решават част от проблемите мениджмънта на своето си равнище, съгласно съществуващата регулация.

Първанов настоя кризата да се реши още днес

Финалните преговори започнаха малко след като президентът Георги Първанов настоя кризата с учителската стачка да бъде решена още в петък следобед. Той призова за “взаимни компромиси” и същевременно предупреди, че повишаването на учителските заплати ще е голямо изпитание за държавния бюджет.

Учени с ултиматум към Орешарски

Същевременно представители на учените, студентите и преподавателите поставиха ултиматум към финансовия министър Пламен Орешарски, в който настояват минимум 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) да бъдат определени за образование, а за наука – 0.8 процента. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те ще организират протестни действия и ще излязат на улицата. Събранието освен това подкрепи учителските искания за повишение на заплатите.

В случай на неразбиране от страна на министър Орешарски, ще застанем във войнствена позиция срещу него, както и срещу правителството, ако то го подкрепи, заяви представителят на Организацията на младите учени Христо Лафчиев. Учените, студентите и преподавателите планират шествие на 31 октомври, което ще тръгне от НДК под наслов "Образованието и науката са свещен и неотменим приоритет".

В първото си по-пространно публично изявление по темата президентът Първанов каза, че радикализирането на учителския протест не създава “по-благоприятни предпоставки за решаването на въпроса”.

“Като че ли днешният ден е психологическата граница, която не бива да преминаваме. Ако днес не намерим решение на този въпрос и не се постигне споразумение между стачниците и правителството, опасявам се, че времето между двата тура на изборите няма да бъде подходящо”, е мнението на Първанов. “След това не смея да мисля какво би могло да стане”, допълни той и посочи, че “с всеки изминал ден този процес се натоварва с политически претенции, с натиск, който има разнороден характер”.

В петък преди обед Първанов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” и с ръководителите на учителските синдикати. Те са изразили “недоумение за вчерашната позиция “напред-назад” на правителството”, по думите на участници в разговора.

Преди ден бе договорено средната брутна работна заплата на учителите към 1 юли 2008 г. да бъде 650 лева. По думите на Желязко Христов е бил договорен и "коридорът" за увеличение на учителските заплати, като началната заплата за учител ще стане 450 лв. при сегашни 299 лв. Към 1 юли 2008 г. най-високите учителски заплати ще бъдат 785 лева.

Към тази дата средната брутна работна заплата за непедагогическия персонал ще бъде 351 лева. В този периметър заплатите ще се движат от 240 до 416 лева.

Христов отбеляза, че синдикатите са се съгласили с този компромис, но настояват увеличението от 20 на сто на заплатите да влезе в базата за изчисление от 1 ноември.

Константин Тренчев отрече да има връзка между изборите, политическите пристрастия и протеста на учителите.

От стачния комитет в петък съобщиха, че хиляди учители в страната подават символични колективни оставки, а стотици са тези, които реално депозират молби за напускане пред директори на училища. “Свидетели сме на полицейски произвол в училищата”, съобщи и юристът на “Подкрепа” Марияна Иванова. Тя посочи случай, при който в четвъртък полицаи са връчили предупредителен протокол на учителка в присъствието на нейни ученици в столичното училище “Пушкин”.

Споделяне

Още от България