Патриарх Кирил към Борисов:

Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка

Плевнелиев: В последните 20 години християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българите

Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка

Руският патриарх Кирил, който от вчера е на тридневно посещение у  нас,  се срещна в събота с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева. ”Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка”, каза по време на срещата си с Борисов патриарх Кирил и пожела на българския премие ” Бог да е с него”.  Борисов подари на патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие, а българският премиер получи  от него  позлатено пасхално яйце със скъпоценни камъни.

На срещата си с руския патриарх президента Росен Плевнелиев  заяви, че общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата патриарх Кирил посочи, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство. ”Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници”, подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война  и са живи и днес .

Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. 

На срещата си с патриарха председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че църквата и парламентарните институции имат обща мисия - да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности. Цачева каза още, че винаги е поддържала ползотворни контакти с Българската православна църква и е удовлетворена от взаимодействието на Народното събрание със Светия Синод и с Негово Светейшество патриарх Максим.

Цачева изрази увереност, че визитата на патриарх Кирил ще даде нов тласък в сестринските отношения между двете църкви.

Патриарх Кирил се спря на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност. Той постави акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?