Бойко Борисов към металурзите:

Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме

Работници от ОЦК-Кърджали получиха социална помощ

Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме

Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме, е казал премиерът Бойко Борисов по време на поредното си посещение в Кърджали, разказаха пред Mediapool очевидци.

Премиерът посети Къдржали, за да се срещне в събота с металурзите от ОЦК, след като от петък през нощта започна изплащането на социална помощ за работниците.

Премиерът поръча на социалния министър Тотю Младенов да осигури бонуси за извънредния труд на всички служители от дирекцията за Социално подпомагане, Бюрото по труда и НОИ, мобилизирани от снощи с изплащането на  парите. 

Служителите на местната дирекции, ангажираните с това институции бяха мобилизирани по спешност и осъмнаха в канцелариите, за да оформят цялата тежка документация за всеки един от общо 519 души от списъка на работниците, както и на десетки други, съкратени през юни миналата година, които не са получили обезщетенията си, 

Борисов кацна с правителствения хеликоптер към 14 часа и минути по-късно бе посрещнат от стотиците протестиращи заради заплатите си работници от ОЦК.

Някои от тях се “похвалиха” на премиера с пликове с раздадени по 325 лева, отпуснати спешно от Агенцията за социално подпомагане.

За отпускането на финансовата помощ, предназначена за протестиращите от 1 март металурзи, се договориха областният управител Иванка Таушанова и социалният министър Тотю Младенов, съобщиха от местната администрация.

В събота министър-председателят обеща на работниците от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали до седмица да получат заплатите си.

“Подпомагаме завършването на преговорите между банките кредитори със собственика на завода, за да дойде нов мениджър и да управлява така, че предприятието отново да стане печелившо", каза премиерът, цитиран от "Фокус". "Надявам се в края на тази седмица, която идва или в началото на другото, пак да дойда с вече взето решение да се платят и заплатите", каза още премиерът.

В петък вечер Борисов заяви пред БНТ,  че не може държавата да се меси в частни предприятия, защото е незаконно, но пък въпреки това втори уикенд мобилизира частни и държавни институции за “извънредна” работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?