Виена: И след 100 г. няма да приемем обратно бежанци

Австрия и Германия са в тежък спор по миграционната политика

Виена: И след 100 г. няма да приемем обратно бежанци

Австрия няма да приеме нито един бежанец обратно от Германия.

Това предупреждение отправи в неделя австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл пред местното издание "Остерайх", цитиран от БГНЕС.

"Ние няма да приемаме, когото и да било, за когото не носим отговорност. Това е положението и точка", каза Кикъл по повод изявлението на неговия германски колега Хорст Зеехофер, който заяви, че "ще накара Австрия да приеме споразумението за реадмисия за масово връщане на бежанци обратно по границите".

Кикъл съобщи, че е имал два разговора със Зеехофер и в тях е обещано, че няма да има връщане обратно на бежанци. Вътрешният министър на Австрия изрази надеждата, че ще има разговор по този въпрос на германския канцлер Ангела Меркел с властите в Италия и Гърция.

"Всичко обаче трябва да бъде много ясно. Всеки договор, който ще бъде във вреда на Австрия, ние няма да го подпишем дори и след сто години", предупреди Кикъл и съобщи, че "Австрия ще реагира на всеки по-строг германски контрол по границата.

"Ние по принцип ще увеличим контрола по южната си граница. По този начин Австрия ще помогне и на самата Германия. Така ние ще изместваме натиска по-далеч и един ден той да бъде там, където се намира и самият проблем - по външните граници на ЕС", казва още Кикъл.

Според него създаването на приемни центрове в северна Африка е само средносрочно решение. В тях не може да се подават молби за получаване на убежище. Тези центрове трябва да бъдат управлявани от страните от северната част на Африка с финансовата помощ на ЕС, смята австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл.

Идната седмица в в австрийския град Инсбрук трябва да се състои среща между вътрешните министри на Австрия, Германия и Италия. Това ще даде началото на преговори с Гърция и Италия да приемат обратно мигранти, регистрирани и подали молби за закрила там, но продължили пътя си в ЕС на север.

По думите на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер от преди няколко дни Германия възнамерява да връща на границата незаконните мигранти до 48 часа след пристигането им в страната. Тези действия не били насочени срещу съседна Австрия.

Споделяне

Още от Европа