Виена обмисля да отвори за посетители "балкона на Хитлер"

Виена обмисля да отвори за посетители "балкона на Хитлер"

Виена планира да отвори за посетители така наречения "балкон на Хитлер", от който нацисткият диктатор Адолф Хитлер провъзгласява аншлуса на Австрия. Това съобщиха от пресслужбата на Община Виена.

Балконът с площ от 200 кв. м се намира в Новия замък, който е част от дворцовия комплекс Хофбург. Това място става известно благодарение на речта на Хитлер за присъединяването на Австрия към Германия на 15 март 1938 г. "Балконът на Хитлер" е затворен за посещения от 1945 г.

Решението за отваряне на балкона за посетители е взето от директорката на Дома на австрийската история Моника Зомер. В момента ръководеният от нея музей се намира именно в Новия замък. Според Зомер сега действащата забрана да се излиза на балкона "не е правилният подход". От балкона се открива гледка към кабинета на канцлера, парламента, президентството и кметството, а това са демократичните структури, които могат да се противопоставят на всеки диктаторски режим.

Първата стъпка, каза Моника Зомер, е организирането на екскурзии за групи от заинтересовани хора. Според проучване, проведено по поръчка на музея, повечето посетители на Дома на австрийската история са били за отварянето на това исторически обременено място.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?