Виена призова за затваряне на евентуални маршрути през България и Италия

Виена призова за затваряне на евентуални маршрути през България и Италия

Австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на всички алтернативни маршрути за преселници и бежанци, включително и тези, минаващи през територията на България и Италия. В предаването "Център" на австрийската обществена телевизия Файман призна, че е променил позицията си по отношение на бежанците, след като е осъзнал, че тази година може да се очакват още повече мигранти, съобщи БГНЕС.

"Когато стана ясно, че в Германия има хора, които смятат, че е добре да дойдат до 2 милиона и 400 000 от тях да останат в Германия, аз казах, че така не може повече. Ние не сме чакалнята на Германия. Тъй като няма европейско решение, ние няма да приемем повече от 37 500 души тази година", посочи министърът.

Според него въвеждането на ограничения за прием на бежанци е част от "Плана Б" за самозащита.

"Единственото ми притеснение е да не започнат отново с политиката на "пропускане".Австрия е длъжна да запази категоричната си позиция по този въпрос. Ние искаме да се създадат приемни центрове, където на бежанците много ясно ще им се каже, че те не може да избират къде ще получат помощ... Не може да действаме без хуманност, но не може и да няма ред... Проблемът може да бъде решен само с приключването на войните в страните, от където идват бежанците", каза още той.

Попитан дали вярва в договора между ЕС и Турция, Файман отговори, че Турция не "е обикновен партньор" и припомни отношението ѝ към кюрдите, както и към свободата на медиите.

Според него обаче решението е важно за самата Турция, защото по този начин ще бъде по-лесно да бъде разбита мрежата на трафикантите на хора.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?