Виена: ранени и арестувани след демонстрацията срещу противоепидемичните мерки

Херберт Кикъл

Във вчерашната демонстрация във Виена срещу мерките на правителството за справяне с пандемията са участвали 10 000 души, пишат днес австрийски издания. Ранени са четирима полицаи, 11 души са арестувани и са съставени 1766 наказателни постановления.

Протестите станаха повод за остър политически спор между министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и неговия предшественик Херберт Кикъл, ръководител на парламентарния клуб на дясната Австрийска партия на свободата. На пресконференция, свикана спешно късно снощи, Нехамер каза, че видеоматериалите за случилото се показват "картина на опустошения". В демонстрацията са взели участие хулигани и крайнодесни, които са нападали полицаите.

По думите на ръководителя на Виенската полиция задействаните вчера около 1000 полицаи са успели да овладеят положението, когато радикализирани участници са се опитали да щурмуват и завземат парламента, който в момента е в ремонт.

В социалните мрежи се разпространяват клипове, които документират нападения срещу журналисти. Започва разследване за установяване на нападателите.

Министър Нехамер обвини своя предшественик Херберт Кикъл и неговата Австрийска партия на свободата в подстрекателство на събитията от предния ден. "Пълен абсурд е бивш министър на вътрешните работи да налива масло в огъня и да сключва съюз с десните радикали", каза той, имайки предвид разпространено в социалните мрежи изявление на Кикъл в навечерието на демонстрацията, в което той призовава за "предпазливост" и се представя заедно с организаторите на забранената от правителството демонстрация като жертва на нападение срещу основните права и свободи. Според него правителството се опитвало да затвори устата на тези, които го критикуват и упражнявало нещо като нова цензура.

Споделяне

Още от Коронавирус