Виена ще се допитва до Рим за гражданството на немскоезичното италианско малцинство

Щрахе и Курц

Новото коалиционно правителство на Австрия продължава плановете си за даване на гражданство на немскоезичното малцинство в Италия, но обещава да се допита до Рим по този проект, предаде Ройтерс.

Планът за двойно гражданство за северния италиански регион Алто Адидже бе включен в обявеното през уикенда коалиционно споразумение между консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц и крайнодясната Партия на свободата.

Италианските политици вече осъдиха това намерение и го нарекоха проява на национализъм. Те заявиха, че това ще застраши деликатния етнически баланс в автономния регион Алто Адидже, известен и като Южен Тирол.

Курц заяви, че този план, за който отдавна настоява Партията на свободата, цели единствено да насърчи сътрудничеството между европейските държави.

"Това е нещо, което ние естествено планираме да правим само в тясно сътрудничество с Италия и правителството в Рим", увери Курц на съвместна пресконференция с лидера на Партията и свободата и вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе след първото заседание на правителството им.

Алто Адидже е отстъпен от Австрия на Италия след Първата световна война. Въпреки опитите на фашисткия диктатор Бенито Мусолини да засели там хиляди етнически италианци през 20-те години, немскоезичните жители все още са повече от италианците в съотношение около две към едно.

Италианците и немскоезичните в региона имат отделни училища и обикновено посещават различни барове и ресторанти. Регионът обаче се радва на широка автономия и щедри субсидии от Рим, което помага за смекчаване на сепаратистките настроения в провинцията.

"В правителствената си програма ние се съобразихме с желанието на южните тиролци, което бе изразено от всички партии в Южен Тирол и от самото провинциално правителство на Южен Тирол", изтъкна Курц.

Щрахе посочи, че Италия вече има подобна инициатива за италианските малцинства в Словения и Хърватия. В сайта на италианското външно министерство са описани условията, при които хора, останали без гражданство, след като някои територии станаха част от Югославия, могат да кандидатстват за италиански паспорт.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?